Hlavní obsah

Turecko oficiálně odstoupilo od istanbulské úmluvy

Ankara/Washington

Turecko ve čtvrtek oficiálně odstoupilo od úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Krok dnes opět hájil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož březnovým dekretem země od úmluvy odstoupila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Článek

V tureckých městech se dnes uskutečnily proti odstoupení od úmluvy demonstrace s tisíci účastníků. Turecké rozhodnutí znovu kritizovaly Spojené státy a OSN. Turecko tuto úmluvu Rady Evropy ratifikovalo v roce 2012 jako první z jejích signatářů.

„Někteří se snaží odstoupení od istanbulské úmluvy vykreslit jako krok zpět v našem boji proti násilí na ženách," řekl dnes v Ankaře turecký prezident o úmluvě nazývané též podle místa, kde byla v roce 2011 poprvé otevřena k podpisu. "Náš boj ale nezačal s touto úmluvou a neskončí ani s naším odstoupením od ní," prohlásil Erdogan.

Erdogan: OSN musí jednat, aby se zastavily izraelské útoky na Gazu

Blízký a Střední východ

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price dnes označil rozhodnutí turecké vlády za hluboké zklamání. Podle něj se jedná o krok zpět ve snahách mezinárodního společenství potírat násilí na ženách. Výbor OSN pro odstranění diskriminace žen vyzval tureckou vládu, aby své stanovisko přehodnotila.

Násilí na ženách, nucené sňatky

Istanbulská konvence zavazuje státy, které ji ratifikovaly, k uzákonění opatření proti násilí na ženách a domácímu násilí. Odsuzuje například sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky či stalking. Zaručena má být podle ní rovnost genderová, rasová, národnostní i sociální.

Odstoupení Ankary od úmluvy kritizovaly v březnu a následujících měsících mimo jiné Spojené státy či Evropská unie. Minulý měsíc také komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová zaslala turecké vládě dopis, v němž vyjádřila obavy ohledně zesílení homofobní rétoriky některých tureckých činitelů. „Všechna opatření z istanbulské úmluvy posilují základy rodiny tím, že zaručují prevenci a boj proti hlavní příčině rozpadu rodiny, jímž je násilí," uvedla také Mijatovičová podle agentury Reuters.

Turecko odmítlo, že se zachovalo vůči šéfce Evropské komise neuctivě

Zahraniční

V březnu se proti odstoupení od úmluvy uskutečnily početné demonstrace. Protesty se v Ankaře, Istanbulu a dalších městech opakovaly i dnes. Organizátorky míní, že stát ženy před násilím dostatečně nechrání, a obávají se, že odstoupení Turecka od této úmluvy situaci zhorší.

„Budeme pokračovat v našem boji," řekla ve středu šéfka federace tureckých ženských asociací, jimž se ale soudně zastavit odstoupení od úmluvy nepodařilo. Turecká vláda trvá na tom, že ženy jsou dostatečně chráněny před násilím místními zákony.

Istanbulská úmluva, kterou podepsalo 45 států, z toho tři desítky ji dosud ratifikovaly, vyvolává v posledních letech v některých zemích silné emoce. ČR úmluvu podepsala v roce 2016, ale zatím ji neratifikovala. Například maďarský parlament loni vyzval tamní vládu, aby nepodnikala kroky k ratifikaci úmluvy. Též slovenský parlament konvenci loni odmítl; podle jejích místních kritiků je text v rozporu s ústavní definicí manželství jako svazku muže a ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám