Hlavní obsah

Erdogan: OSN musí jednat, aby se zastavily izraelské útoky na Gazu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval muslimské země a OSN, aby zastavily boje, které nyní svádí Izrael a ozbrojenci z pásma Gazy a jsou označovány za nejintenzivnější od poslední války Izraele s Hamásem v roce 2014. Turecko podle prezidenta podpoří snahy OSN násilí ukončit, informovala agentura Reuters.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan uvedl, že o konfliktu jednal s představiteli 19 zemí. S odkazem na izraelské počínání v Jeruzalémě a útoky na pásmo Gazy Izrael opět nařkl z „terorismu“. „Vyzýváme všechny země a instituce, bez ohledu na jejich vyznání a původ, aby co nejdříve proti izraelským útokům něco učinily,“ řekl Erdogan.

Nad Hradem vlaje izraelská vlajka. Kulhánek odsoudil „barbarský útok”

Domácí

Izraelské nálety a ostřelování pásma Gazy si podle zdravotníků v palestinské enklávě vyžádaly životy 13 lidí včetně tří dětí. Izrael uvádí, že cílem je zastavit vytrvalou raketovou palbu z Gazy na Izrael. Jedním z hlavních terčů poslední série izraelských útoků byl systém tunelů v pobřežní oblasti pásma Gazy, který využívá hnutí Hamás.

Celkem při izraelských náletech na Gazu podle palestinských zdravotníků dosud zemřelo nejméně 122 lidí, včetně 51 žen a dětí. Izraelská strana ohlásila devět obětí včetně pětiletého chlapce.

Izrael přitvrdil, podnikl zatím nejsilnější odvetný úder na Gazu

Blízký a Střední východ

Islamistické hnutí Hamás, které v pásmu Gazy vládne a je Izraelem, USA i Evropskou unií považováno za teroristickou organizaci, podniklo raketové útoky v odvetě za střety izraelské policie s Palestinci u jeruzalémské mešity Al-Aksá.

„Je zcela nezbytné, aby Rada bezpečnosti OSN rychle přijala opatření k zajištění míru a klidu v Jeruzalémě,“ uvedl Erdogan.

Izraelská krize: Lynčování Arabů i Židů, mrtvé dítě a 1500 vypálených raket

Blízký a Střední východ

Sedmapadesátičlenná Organizace islámské spolupráce (OIC), jež vystupuje jako kolektivní hlas muslimského světa, by podle tureckého prezidenta měla začít okamžitě jednat. „Pokud okamžitě nezaujme konkrétní a efektivní přístup, bude se mít za to, že popřela svou existenci,“ varoval Erdogan.

Reklama

Výběr článků

Načítám