Hlavní obsah

Turecko odmítlo, že se zachovalo vůči šéfce Evropské komise neuctivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Brusel

Turecko dnes odmítlo tvrzení, že se zachovalo neuctivě vůči předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, když ji posadilo stranou při úterní schůzce s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Předseda Evropské rady Charles Michel byl naopak usazen po boku prezidenta.

Foto: AP

Dvě křesla pro tři politiky: Ursula von der Leyenová skončila na pohovce

Článek

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu prohlásil, že zasedací pořádek vyhovoval požadavkům pracovníků protokolu evropských představitelů, napsaly světové agentury. Odbor protokolu Evropské rady ale dnes uvedl, že do místnosti, kde se setkání uskutečnilo, neměl přístup.

Šéf turecké diplomacie označil kritiku ohledně schůzky unijních představitelů s prezidentem Erdoganem za nespravedlivou. Podle něj pracovníci tureckého protokolárního oddělení splnili požadavky svých unijních protějšků. "Jinými slovy, tento zasedací pořádek byl vytvořen podle doporučení ze strany Evropské unie," uvedl ministr.

Ursula von der Leyenová přišla v Turecku o křeslo

Svět

„Kdybychom navštívili místnost v předstihu, tak bychom hostitelům navrhli, aby laskavě nahradili pohovku dalším křeslem pro předsedkyni komise," uvedl odbor protokolu v dopise, kde tvrdí, že neměl přístup k místnosti před začátkem schůze.

Mluvčí Evropské komise Eric Mamer ve středu uvedl, že von der Leyenová byla rozsazením státníků překvapená a že delegace Evropské komise nebyla o něm informována s předstihem. Podle něj předsedkyně pokračovala ve schůzce, protože „dává přednost obsahu před protokolem".

Unijní vůdci slíbili Erdoganovi posílení spolupráce výměnou za ústupky ve Středomoří

Evropa

Záběry z úterního setkání v Ankaře kritizovalo mnoho evropských politiků. „Velice mě mrzelo ponížení, které musela zažít předsedkyně von der Leyenová," uvedl dnes italský premiér Mario Draghi. Podle něj Erdogan patří do skupiny diktátorů, se kterými je nutné udržovat vztahy. „Musíme jim ale otevřeně ukázat naše odlišné názory, postoje a chování," dodal.

Tři významné kluby v europarlamentu - lidovci, socialisté a zelení - dnes ohlásili, že budou chtít, aby Michel a von der Leyenová referovali o dění v Ankaře před plénem. Bod chtějí zařadit na schůzi, která se uskuteční na konci dubna.

Šéf nejpočetnější lidovecké frakce v Evropském parlamentu Manfred Weber uvedl, že snímky ukázaly nejednotu institucí Evropské unie. Předsedkyně druhého největšího klubu socialistů a demokratů Iratxe Garcíaová poukázala, že Turecko nedávno odstoupilo od Istanbulské smlouvy. Podle dalších politiků schůzka demonstrovala Erdoganův přezíravý postoj k ženám. Kritizován byl i Michel za to, že se své kolegyně před Erdoganem nezastal.

V hodnocení situace se ale rozchází i vrcholné unijní orgány. Mluvčí EK Mamer uvedl, že předsedkyně EK má stejné diplomatické postavení jako předseda Evropské rady. S tím ale zástupci této instituce nesouhlasí a poukazují na to, že podle Lisabonské smlouvy zastupuje EU při jednání v zahraničí právě předseda Evropské rady. Podle Charlese Michela tak uspořádání schůzky v Ankaře reflektovalo striktní interpretaci této zásady ze strany tureckého protokolu. Situaci označil za politováníhodnou i z toho důvodu, že zastínila cíle dosažené při jednání s tureckou hlavou státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám