Hlavní obsah

Turecko je připraveno přijímat nesyrské uprchlíky z Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Turecko je připraveno přijímat z Řecka zpátky uprchlíky, kteří nejsou ze Sýrie. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, který je na návštěvě Atén, zmínil například Maročany, Pákistánce nebo Afghánce, informovala agentura AFP.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu

Článek

„Začali jsme zkoumat možnost opětného přijímání žadatelů o azyl,” řekl Çavuşoglu při setkání se svým řeckým protějškem Nikosem Kotziasem. Turecký ministr upřesnil, že Turecku bylo předáno kolem 860 žádostí o znovupřijetí uprchlíka z Řecka a že 99 procent z nich Ankara schválila.

Ve středu Řecko vrátilo do Turecka skupinu 300 přistěhovalců ze severní Afriky, což je podle řeckého vládního zdroje, který si nepřál být jmenován, „prvním krokem v uplatňování protokolu o zpětném přebírání osob”, který byl podepsán mezi Ankarou a Aténami již v roce 2002.

Stejný zdroj uvádí, že Řecko vyjednává s Tureckem o zrychlení procedury zpětného přebírání migrantů Tureckem. Dohoda by se stala součástí readmisní dohody z roku 2002.

Dohoda o zpětném přijímání uprchlíků

Předseda delegace EU v Turecku Hansjörg Haber řekl, že Turecko musí do 1. června plně uplatňovat dohodu o zpětném přijímání uprchlíků a do té doby zastavit nebo významně omezit jejich příliv do Evropy.

Podle páteční zveřejněné zprávy Evropské komise by Turecko mělo mimo jiné rozšířit kapacity pro umístění zpětně přijímaných uprchlíků. Ankara jedná s Aténami i o tom, že by v registračních centrech pro uprchlíky na východořeckých ostrovech působili také turečtí pracovníci.

Řecko a Turecko vedou desítky let spory o kontrolu Egejského moře posetého řeckými ostrovy. Atény se proto doposud bránily tomu, aby Turci vstupovali zejména do řeckých teritoriálních vod, přičemž Ankara jedná stejným způsobem.

„Co na tom, zda je to tvůj ostrov nebo můj ostrov? Tato otázka není na stole, když jde o zachraňování,”
řekl Mevlüt Çavuşoglu.

Šéf turecké diplomacie v pátek řekl, že otázka národní svébytnosti je druhotná, pokud jde o záchranu uprchlíků. „Co na tom, zda je to tvůj ostrov nebo můj ostrov? Tato otázka není na stole, když jde o zachraňování,” řekl ministr podle řeckého serveru Proto Thema.

Çavuşoglu přislíbil, že se Turecko bude aktivně podílet na misi NATO v boji proti ilegální činnosti v Egejském moři. Kromě toho se Turecko bude řídit dohodami o repatriaci migrantů s Aténami a s EU, dodal podle agentury DPA.

Çavuşoglu podle turecké televize rovněž upozornil, že Turecko zaznamenává výrazný pokles počtu uprchlíků přecházejících jeho hranice po změně vízového režimu. „Turecko plní své úkoly v rámci imigračního akčního plánu,” řekl novinářům.

V úterý se vedoucí představitelé obou zemí, řecký premiér Alexis Tsipras a jeho turecký kolega Ahmet Davutoglu sejdou v tureckém přístavním městě Izmir. Na schůzce budou mimo jiné i oba šéfové diplomacií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám