Hlavní obsah

Trump pravidelně ucpával záchod roztrhanými dokumenty, tvrdí nová kniha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Svérázný způsob zbavování se tajných dokumentů měl v úřadu někdejší prezident Spojených států Donald Trump. Pracovníci Bílého domu údajně často nacházeli záchod ucpaný roztrhanými papíry, které tam podle nich splachoval sám Trump. Se zjištěním přišla novinářka Maggie Habermanová v nové knize s názvem „Confidence Man“ (Muž sebevědomí). Úryvky z ní zveřejnil server Axios.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

V posledních týdnech se objevily zprávy o Trumpově zálibě v trhání papírů, které pak američtí úředníci museli zase lepit zpátky dohromady.

Dokumenty z prezidentova úřadování totiž musí být zachovány a uloženy do Národního archivu. Ten už požádal ministerstvo spravedlnosti, aby prověřilo, zda Trump neporušil pravidla nakládání s dokumenty.

Trump prohrál, materiály o útoku na Kapitol vyšetřovatelé získají

Amerika

Sněmovní vyšetřovací komise k útoku na Kapitol, ke kterému došlo 6. ledna minulého roku, se v současnosti snaží zmocnit záznamů z posledních týdnů Trumpova úřadování. Část z nich dorazila zákonodárcům ve stavu, ze kterého je evidentní, že je někdo roztrhal a následně slepil.

Archiváři museli osobně doletět do Trumpova floridského sídla v Mar-a-Lago, aby zachránili patnáct krabic dokumentů, které exprezident při stěhování zapomněl odevzdat.

S Kimem si píše dál

Trump si s sebou po odchodu z funkce vzal dokonce i „milostné dopisy“ – jak jim sám říkal – se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Sněmovní výbor předvolal k výpovědi tři právníky podporující Trumpa

Zahraniční

K tomuto tématu má Habermanová také zajímavé zjištění. Bývalý republikánský prezident se prý chlubí přátelům, že je s Kimem nadále v kontaktu.

Pětasedmdesátiletý Trump v prezidentských volbách v listopadu 2020 prohrál s demokratickým kandidátem Joem Bidenem. Výsledky pak označil za „zfalšované“ a odmítal přijmout porážku navzdory tomu, že neexistovaly důkazy o rozsáhlých volebních podvodech.

Biden je starý plesnivý maňásek, tweetoval Musk a dosáhl svého

Amerika

Naopak se v poslední době objevují nové důkazy, které naznačují, že lidé okolo Trumpa byli odhodláni zdiskreditovat volby například pomocí nepoctivých právníků nebo falešných volitelů. Trumpovi spojenci rovněž tlačili na tehdejšího viceprezidenta Mikea Pence, aby při certifikaci výsledků prostě vyhodil hlasy volitelů ze sedmi států, které vyhrál Biden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám