Hlavní obsah

Tisíce Malajsijců protestovaly proti finančním skandálům premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K protestům proti malajsijskému předsedovi vlády Nadžíbu Razakovi, které v neděli trvají již druhým dnem, se připojil i bývalý premiér Mahathir Mohamad, jenž vyzval k jeho svržení. Policie demonstraci označila za nezákonnou, zatím ale proti protestujícím lidem nijak nezasáhla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protestů proti malajsijskému premiérovi se zúčastnily desetitisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

Lidé žádají premiérovo odstoupení kvůli skandálu, o němž se veřejnost dozvěděla minulý měsíc. Během prověřování údajného špatného řízení zadluženého státního fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) se zjistilo, že si premiér Razak zřejmě nechal na svůj účet převést více než 700 miliónů dolarů (téměř 17 miliard korun), které do 1MDB poslali neupřesnění zahraniční dárci. Premiér pochybení odmítá a navíc své odpůrce viní, že se jen snaží "pošpinit pověst Malajsie".

"Jedinou cestou, jak mohou lidé získat zpět starý systém, je odstranění tohoto premiéra," citovala agentura Reuters vyjádření Mohamada pro média bezprostředně předtím, než se vydal k demonstrantům v centru metropole.

"A aby ho svrhli, musejí lidé ukázat svou moc. Lidé všeobecně nechtějí takového zkorumpovaného vůdce," řekl expremiér.

Davy v ulicích Kuala Lumpuru se sice v sobotu pozdě večer ztenčily, někteří účastníci protestů však strávili noc ve městě pod širým nebem a čeká se, že dnešní účast bude rovněž obrovská. Protesty mají trvat až do nedělní půlnoci tamního času (18:00 SELČ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám