Hlavní obsah

Thajští teroristé ukradli výbušniny na zničení města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Několik tun výbušnin a chemikálií ukradli z kamenného dolu v jižním Thajsku údajní islámští povstalci. Oznámila to ve středu policie, podle níž plánují "velký teroristický útok". Vyšetřovatelé tvrdí, že materiál vystačí ke zničení města.

Foto: Jiří Cysař

Uzavření lávky

Článek

Asi deset ozbrojených maskovaných mužů se vloupalo do kamenolomu v provincii Jalá. Dva členy ochranky svázali a na nákladním automobilu si odvezli značné množství výbušnin.

Podle policie zmizelo celkem 66 pytlů, každý s 50 kilogramy dusičnanu amonného, dále 58 dynamitových náloží a 180 rozbušek.

"S takovým množstvím výbušnin by mohli zničit celé město," konstatoval pro Reuters Pallop Pinmanee, výkonný ředitel Národní bezpečnostní služby.

Jižní Thajsko, kde žije muslimská menšina v jinak převážně buddhistické zemi, se letos stalo terčem vlny násilností, za kterou podle vlády stojí islámští separatisté. "Je to práce stejných teroristů, které viníme z násilností a jiných potíží v oblasti," uvedl pro BBC poručík Thani Twibsri.

Reklama

Výběr článků

Načítám