Hlavní obsah

Terorista v Indonésii odsouzen jen za menší útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Na deset let byl odsouzen indonéský terorista Idrís, který naplánoval útok na hotel Marriott v centru indonéské metropole Jakarty, kde loni v srpnu zemřelo 13 lidí. Není však souzen za atentát na Bali z roku 2002, kde zemřelo 202 lidí, byť se přiznal se na něm podílel.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Soudce Asnavi se rozhodl, že jej za tento atentát nebude soudit, protože současný protiteroristický zákon  byl přijat až po atentátu na Bali, a tudíž ho nelze uplatnit zpětně právě na lidi, kteří tento atentát připravili. Takto v minulém měsíci rozhodl konstituční soud v Indonésii a zpochybnil i další procesy s teroristy z Bali.

Idrís, známý také jako Jhoni Hendrawan, byl odsouzen za zločinné spiknutí. Byl jedním v řetězu lidí, kteří opatřili výbušniny pro útok. Idrís přiznal, že pomáhal připravovat i atentát na Bali, kde měl na starosti logistiku a dopravu. Ze svého mobilního telefonu také odpálil třetí nejmenší nálož u amerického konzulátu, která však způsobila jen malé škody.

Idrís uvedl, že oba atentáty byly namířeny proti Američanům a jejich přisluhovačům, kteří potlačují islám. Před soudem se omluvil obětem a pozůstalým.

Duchovní vůdce Džamá islámijá před soud

Indonéská policie dnes oznámila, že radikální muslimský kazatel Abu Bakar Ba´ashyir bude obžalován z účasti na řadě teroristických činů, včetně atentátu v hotelu Marriott.Brzy proti němu měmu zahájeno soudní řízení.Ba´ashyir byl zatčen po pumových útocích na noční kluby v turistické oblasti na ostrově Bali s tím, že je duchovním vůdcem organizace Džamá Islámijá napojené na teroristickou sít al-Kajdá. Ba´ashyir, jenž popírá samotnou existenci Džamá islámija a svou účast v teroristických útocích, byl zatím odsouzen pouze za prohřešky proti imigračním předpisům.

Útoky v Indonésii

V úterý 5. srpna 2003 vybuchla bomba v luxusním hotelu Marriott v indonéské metropoli Jakartě. K incidentu, který připravil o život nejméně 13 osob, se přihlásila teroristická organizace Džamá Islámijá (Jemaah Islamyiah). V pěti nemocnicích skončilo 149 zraněných - mezi nimi i cizinci: Američané, Australané, jeden libanonský diplomat a Novozélanďan.

12. října 2002 otřásly výbuchy nočním klubem v letovisku na indonéském ostrově Bali. Celkem při útoku zahynulo 202 osob, 88 z nich byli australští turisté. Od tragické události na Bali se Indonésie snaží posílit protiteroristické zákony. Turisté jsou jedním z významných příjmů souostroví a po útoku cestovní ruch zaznamenal velké ztráty.

Na vyšetřování obou teroristických akcí se významně podíleli specialisté z Austrálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Další podezřelý z atentátů na Bali zatčen

Indonéská policie zatkla dalšího strůjce útoků na ostrově Bali, při nichž loni v říjnu zahynulo více než 200 lidí. Jde o muže, označeného ve zprávách jako...

Výběr článků

Načítám