Hlavní obsah

Před soudem stanul další podezřelý z atentátu na Bali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Na lavici obžalovaných v pondělí usedl další obviněný z přípravy a provedení loňských teroristických útoků na ostrově Bali. Ali Gufron, příslušník islámského seskupení Jemaah Islamiyah, stanul před soudem v indonéském Denpasaru. Celý proces doprovází zpřísněná bezpečnostní opatření. Oznámila to agentura AP.

Foto: Jan Kaše

Módní přehlídka, kterou připravily děti z druhé třídy

Článek

Třiačtyřicetiletý islámský kazatel je obviňován, že koordinoval všechna klíčová setkání, rozděloval finance potřebné na útok, dohlížel na přípravu bomb a výběr cíle. Výsledkem byly výbuchy, které 12. října 2002 otřásly nočním klubem na Bali a zabily 202 osob, převážně zahraničních turistů.

Novinářům, kteří čekali před přísně střeženou soudní budovou, Gufron neřekl nic, jen křikl "Alláhu Akbar (Bůh je veliký) na své obhájce. Už po svém zadržení ovšem přiznal, že se na přípravě teroristického útoku podílel. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu trest smrti na základě protiteroristických zákonů, které Indonésie narychlo přijala ve dnech následujících po loňském útoku.

Kamarád bin Ládina?

Žaloba tvrdí, že Gufron, známý více pod přezdívkou Mukhlas, bojoval po boku Usámy bin Ládina v Afghánistánu. To potvrzuje i sám Ali Gufron, který tvrdí, že se s Usámou bin Ládinem zná velmi dobře.

Gufron stojí před soudem jako třetí z klíčových podezřelých - v souvislosti s útoky na Bali Indonésie od loňského října zadržela více než 30 muslimských radikálů.[celá zpráva

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám