Hlavní obsah

„Taková čísla jsme tu neměli.“ Francie hlásí rekordní přírůstky, stoupá i zátěž nemocnic

Francie v úterý oznámila rekordní denní bilanci nakažených koronavirem, bylo jich 368 149. Předchozí nejvyšší denní číslo pochází z 5. ledna, kdy úřady informovaly o 332 252 nově infikovaných lidech. Za poslední týden překročily kvůli šíření varianty omikron denní počty nakažených hranici 300 000 hned třikrát, napsala agentura Reuters.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Testovací středisko na koronavirus v Paříži

Článek

Roste také zátěž francouzských nemocnic, ve kterých aktuálně pobývá 23 371 pacientů s covidem-19, z toho téměř 4000 na jednotkách intenzivní péče. Za posledních 24 hodin nemocnice přijaly 3149 nových pacientů, z toho 492 na JIP. Celková bilance úmrtí vzrostla o 270 zesnulých a činí 98 847 lidí, kteří s covidem zemřeli v nemocnicích.

„Nikdy předtím od počátku zdravotní krize jsme tu taková čísla neměli,“ řekl v úterý francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran francouzským senátorům.

Foto: Adrienne Surprenant, ČTK/AP

Protest odpůrců očkování proti covidu-19 v Paříži

V pondělí ministerstvo zdravotnictví informovalo, že za 24 hodin přibylo v zemi zhruba 94 000 nakažených. Pondělní čísla ale bývají ve Francii zpravidla nižší kvůli víkendovému zpoždění při hlášení nových nákaz a menšímu počtu prováděných testů. Denní průměr nakažených za posledních sedm dní se v pondělí vyšplhal na 270 000, v úterý už to bylo přes 280 000.

Dobrá zpráva o omikronu: Už se nám tu nikdo nedusí, říká izraelský lékař

Blízký a Střední východ

Prezident Emmanuel Macron minulý týden ohlásil, že hodlá prosadit přísnější pravidla pro lidi, kteří nejsou proti covidu-19 očkovaní. Ve Francii nyní platí, že pro vstup do restaurací, kaváren, kin nebo vlaků je nutný zdravotní průkaz, který obsahuje potvrzení o vakcinaci, prodělání covidu nebo negativním testu. Vládou plánovaný očkovací pas bude vyžadovat potvrzení o očkování, pouhý negativní test stačit nebude. Neočkovaní tak nebudou moci navštěvovat pohostinská a jiná volnočasová zařízení.

Slova o zabíjení pacientů s covidem v nemocnici padla v emoci, hájí se obžalovaný muž

Krimi

Pobouření francouzských rodičů v úterý vyvolala nová změna pravidel pro testování dětí v případě, že se u jejich spolužáků prokáže covid. Za poslední týden byla již třetí. Nová pravidla v pondělí večer představil premiér Jean Castex, školy se jimi musely řídit už dnes.

Pokud se u některého žáka objeví covid-19, nemusí už jeho spolužáci podstupovat PCR testy, ale budou jim stačit ty antigenní. Pozitivní nález také nebude znamenat, že si rodiče ihned musí vyzvednout ostatní žáky. Nově bude vyučování pokračovat až do konce školního dne.

Foto: Yiming Woo, Reuters

Děti s rouškami ve francouzské škole

Vláda změnu hájí jako „přizpůsobení se vývoji pandemie“. Rodiče a učitelé jsou ale podle reportáže stanice BFM TV „na konci sil“. Kritizují neustálé změny a jejich nesystematičnost. Odbory zastupující učitele na prvním stupni základních škol Snuipp-FSU oznámily na čtvrtek stávku až 75 procent vyučujících.

„Tato největší mobilizace za posledních 20 let není stávkou proti viru, ale ilustruje rostoucí frustraci ve školách,“ píše se v prohlášení odborů.

V Ugandě se žáci vrací do lavic po dvou letech. Část už začala pracovat

Svět

Nejvyšší denní přírůstky počtu případů koronavirové nákazy ohlásily v úterý také Itálie a Turecko. Řím oznámil 220 532 nových případů za předchozí den a Ankara 74 266, informovala agentura Reuters.

V úterý zveřejněná italská bilance je dvakrát vyšší než ta z pondělí. Rozdíl je ale ovlivněn tím, že v neděli se obvykle testuje výrazně méně než ve všední dny. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo za poslední den 294 lidí. Obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče je však stabilní. V současnosti je v Itálii nakažený každý třicátý člověk.

Přestat zveřejňovat data?

Podle deníku Corriere della Sera mezi odborníky sílí debata o tom, zda nepřestat vydávat počty nakažených každý den. Podle primáře oddělení infekčních nemocí v nemocnici v Janově Mattea Bassettiho každodenní bilance „jen vytváří úzkost“. O změně diskutuje také vědecká rada italské vlády, řekl její člen a odborník na infekční nemoci Donato Greco. Údaje by podle něj mohly být zveřejňovány jednou či párkrát za týden. Pro vědce by byla ale dostupná podrobná sada dat.

USA zaznamenaly téměř 1,5 milionu nakažených za den

Amerika

Změnu ovšem odmítl náměstek ministra zdravotnictví Pierpaolo Sileri. Podle něj je důležité udržet „transparentní komunikaci vůči občanům“. Sledovat by se podle Sileriho měla hlavně obsazenost lůžek v nemocnicích a počet úmrtí. S novou variantou omikron se sice prudce zvyšuje počet případů infekce, mnozí lidé ale nemají příznaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám