Hlavní obsah

Sýrie podle velvyslance připravena na protiútok proti Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Bude-li Izrael pokračovat v útocích na Sýrii, bude se Damašek bránit vojenskými prostředky. Agentuře Reuters ve středu v Madridu podle ČTK sdělil syrský velvyslanec ve Španělsku Muhsen Bilál. Izraelské bezpečnostní zdroje, citované rovněž agenturou Reuters, ale tvrdí, že velvyslanec chtěl pohrůžkou udělat dojem hlavně na arabský svět.

Foto: MP PRAHA

foto ze zásahu

Článek

"Jestliže Izrael na Sýrii zaútočí jednou, dvakrát či třikrát, budou se Syřané, vláda i armáda samozřejmě bránit," řekl velvyslanec na dotaz ke svému úternímu prohlášení, že Sýrie má právo na sebeobranu. Na dotaz, zda to znamená také vojenskou odpověď, Bilál řekl: "Samozřejmě. Bude-li Izrael v útocích pokračovat, zareagujeme, a to navzdory faktu, že usilujeme o mír a přejeme si obnovu madridské (mírové) konference (z roku 1991)."

Izrael: Sýrie se jen naparuje

"Takové výroky jsou určeny hlavně arabskému světu. Mají ujistit o syrské rozhodnosti v boji proti Izraeli. Nestojíme o vystupňování konfliktu se Sýrií a učinili jsme opatření, bychom tomu předešli. V případě nutnosti jsme připraveni k sebeobraně, ale nebude to nutné, jestliže Damašek pochopí naše varování a výzvu, že musí zastavit podporu terorismu," řekl nejmenovaný vysoký bezpečnostní činitel Izraele.

Šaron: své nepřátele rozdrtíme

Příznačně na ceremoniálu připomínajícím 30. výročí jomkippurské války izraelský premiér Ariel Šaron v úterý prohlásil, že "Izrael nepřestane své obyvatele bránit a udeří na své nepřátele na jakémkoli místě a jakýmikoli prostředky". S tímto prohlášením Šaron vystoupil jen dva dny po izraelském útoku na syrský uprchlický tábor.

Syrský prezident Baškar Assad v rozhovoru pro arabský deník al-Haját reagoval obvinění Izraele z toho, že se snaží Sýrii i zbytek regionu zatáhnout do další války.

Izrael udeřil na údajnou základnu teroristů

Izrael v neděli zaútočil na palestinskou základnu Ajn Sáhir v Sýrii v rámci odvetné akce za atentát v izraelské Haifě, při kterém zahynulo 19 lidí. Sýrie poté požádala o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN (RB) a chtěla, aby RB "energicky odsoudila vojenskou agresi Izraele a přinutila židovský stát skoncovat s ohrožováním míru a světové bezpečnosti".

Rada bezpečnosti se na rezoluci neshodla

Pro některé členy RB je však Damaškem navrhnutý text rezoluce jednostranný, protože jak řekl nejmenovaný americký diplomat agentuře DPA, "není v něm ani zmínka o palestinském sebevražedném útoku v izraelské Haifě". Podle španělského ambasadora Inocencio Ariase, však "kvůli útoku v Haifě nelze přehlížet závažnost náletu na Sýrii, který jednoznačně porušil mezinárodní právo".

Anketa

Bude na Blízkém východě další válka?
ano
18,5 %
ne
81,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 454 čtenářů.

Co je to jomkippurská válka?

Po předchozích válečných úspěších v regionu považoval Izrael svoji armádu za vysoce obranyschopnou. 6. října 1973 na Den smíření - Jom Kippur, kdy Židé v Izraeli slaví a ulice jsou klidné, zaskočil Izrael útok armád Egypta a Sýrie. Egypt chtěl získat zpět Izraelem okupovaný Sinajský poloostrov, Sýrie Golandské výšiny.

Iluze o nepřemožitelnosti izraelských jednotek vzaly brzy po zahájení útoku za své a židovskému státu hrozila porážka a s ní i jeho zkáza.

Americký prezident Nixon proto vyslal válečné posily. V půlce října proto již Izrael získal zpět ztracená území na Sinajském poloostrově, později se jeho jednotky přiblížily na 70 km egyptské metropoli Káhiře. Na severu se izraelští vojáci dostali až k syrskému Damašku.

Palba byla zastavena 22. října. Izrael dodnes na nepříjemné vojenské překvapení nerad vzpomíná.

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátu v Haifě vraždila mladá žena

Izraelské úřady v neděli oznámily, že atentátníkem-sebevrahem, jenž v sobotu zabil v Haifě devatenáct lidí, byla překvapivě devětadvacetiletá Hanadí...

Sýrie neprosadila svůj návrh rezoluce

Okamžitě po nedělním útoku izraelských bombardérů na palestinskou základnu Ajn Sáhir v Sýrii Damašek požádal o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Sýrie...

Výběr článků

Načítám