Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil v Izraeli nejméně 19 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Nejméně devatenáct lidí zemřelo při sebevražedném atentátu v restauraci Maxim v izraelské Haifě, padesát jedna osob je zraněno. Sebevrah odpálil nálož upevněnou na svém těle záhy poté, co vešel. Majitelem pohostinství je podle izraelského deníku Haaretz "izraelský Arab".

Foto: Techmania Science Center

Stipendijní kurz je určen pro žáky středních škol a studentů bakalářského studia.

Článek

Muž vstoupil do restaurace na jižním předměstí Haify ve čtvrt na tři odpoledne tamního času. Záhy po jeho příchodu následovala mohutná exploze, jež zabila téměř dvacet lidí a padesát jedna jich zranila. Stav dvou osob je údajně velmi vážný, jeden člověk je navíc v kritickém stavu. Policista Yaakov Borovsky také potvrdil, že výbuchu předcházela střelba. Atentátník totiž nejdříve zlikvidoval stráž hlídající vchod do luxusního podniku. 

Oblast uzavřena

Podle svědků je oblast uzavřená a v okolí zcela zničeného zařízení policisté kvůli rychlejšímu převozu zraněných do nemocnic omezili radikálně dopravu.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Všeobecně se však předpokládá, že jde o další akci palestinských militantních organizací.

Úder proti nevinným přišel v době jednoho z nejposvátnějších období židovského roku - svátku Yom Kippur, který v mnohém připomíná křesťanské Vánoce. Izraelská policie kvůli mírovému průběhu oslav zesílila hlídky ve velkých městech v zemi. Dnešnímu atentátu se jí ale nepodařilo zabránit. Možný útok Palestinců se totiž spíše než v Haifě očekával na západním břehu Jordánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám