Hlavní obsah

Švýcarsko nejde oligarchům do těla

Švýcarsko zmrazilo ruský majetek v hodnotě 5,75 miliardy švýcarských franků (138,2 mld. korun). Oligarchové se však nemusí obávat vyvlastnění.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj na obrazovce během demonstrace před budovou švýcarského parlamentu v Bernu.

Článek

V přístavu Terst italské úřady zabránily 143 metrů dlouhé jachtě opustit přístav. Loď má údajně hodnotu přibližně 530 milionů eur (13 mld. korun) a patří Andreji Melničenkovi, ruskému oligarchovi žijícímu ve švýcarském Svatém Mořici.

Je velmi nepravděpodobné, že by majetek oligarchů byl někdy skutečně zkonfiskován
Frank Meyer, profesor trestního práva

Je to jen jedna z mnoha zpráv, které se od začátku války na Ukrajině dostaly na titulní stránky novin po celém světě. Západ pátrá po majetku finan­ční elity kolem Vladimira Putina (69) a koordinuje činnost mezinárodní pracovní skupiny.

Úřad jen reaguje na podněty

Švýcarsko se přidalo k sank­čnímu seznamu Evropské unie proti ruským oligarchům a členům vlády. Minulý týden Státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (Seco) oznámil, že dosud zmrazil aktiva v hodnotě 5,75 miliardy švýcarských franků.

I Švýcarsko uvalí sankce na Rusko

Zahraniční

Podle Marka Pietha (69), odborníka na praní špinavých peněz a emeritního profesora trestního práva, je to, čeho se zdá být hodně, spíše zanedbatelné: „Švýcarsko má pro Rusko obrovský význam jako finanční centrum i jako surovinový uzel. Vzhledem k tomu je 5,75 mi­liardy franků téměř směšně malá částka,“ řekl listu Blick.

Pieth považuje za nepochopitelné, že Seco spoléhá na oznamovací povinnost, místo aby provedlo vlastní šetření. Je naivní se domnívat, že majetek oligarchů lze dohledat pouze po nahlášení. „Nejpozději od anexe Krymu v roce 2014 museli ruští oligarchové počítat s tím, že se někdy ocitnou na sankčním seznamu. Je proto pravděpodobné, že udělali vše pro to, aby svůj majetek zatajili,“ poznamenal.

Nikdo neví, zda budou úřadům nahlášeny další majetkové poměry sankcionovaných Rusů. Zároveň se zvyšuje tlak na Seco, aby aktivně vyhledávao majetek oligarchů.

Rusku v zahraničí zabavili téměř 80 letadel, řekl ruský ministr

Válka na Ukrajině

Není také jasné, co se v budoucnu stane s nyní zabavenými majetky oligarchů, které jsou zmrazeny. Americké ministerstvo spravedlnosti na otázky v této věci neodpovědělo a EU a také Seco zatím odmítly poskytnout jasnou odpověď. Rozhovory s odborníky na sankce však ukazují, že oligarchové budou moci dříve či později opět volně nakládat se svými jachtami, vilami a bankovními účty.

„Majetek ruských oligarchů je zmrazen, ale není trvale zabaven,“ upozorňuje v Neue Zürcher Zeitung Frank Meyer (46), profesor trestního práva a odborník na mezinárodní právní pomoc na univerzitě v Curychu.

To je důležitý rozdíl. Například ti, kterých se to týká, budou moci nadále bydlet ve svých vilách, ale nebudou je smět pronajímat ani prodávat. Ve výjimečných případech může Seco povolit platby ze zmrazených účtů, například aby se předešlo obtížím.

Armády právníků

„Je velmi nepravděpodobné, že by majetek oligarchů byl někdy skutečně zkonfiskován,“ pokračuje Meyer. Dodává, že konfiskace majetku je velmi zdlouhavá a setkává se s velkými překážkami.

Itálie zabavila miliardáři Melničenkovi jednu z největších jachet světa

Evropa

„Oligarchové by si pravděpodobně najali armádu právníků za tři tisíce dolarů (67 500 korun) na hodinu, aby proti tomu bojovali. A u soudu by bylo velmi obtížné prokázat, že majetek oligarchů byl získán nezákonně,“ dodává.

Meyer předpokládá, že zmrazení majetku oligarchů je především prostředkem nátlaku, který má izolovat ruskou stranu a přimět ji k ústupkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám