Hlavní obsah

Svět odsuzuje ruský útok na Ukrajinu

Politici a lídři z celého světa odsuzují útok ruské armády na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden uvedl, že „svět učiní Rusko zodpovědným“ za tento „nevyprovokovaný a neospravedlnitelný útok“. Britský premiér Boris Johnson uvedl, že si ruský prezident Vladimir Putin zvolil cestu krveprolití.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden

Článek

Rozhořčené a odsuzující reakce přicházejí z celého světa. „Jsem zděšen hrůznými událostmi na Ukrajině a hovořil jsem s ukrajinským prezidentem Zelenským o dalším postupu,“ napsal britský premiér Johnson.

„Prezident Putin si zahájením tohoto nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krveprolití a destrukce. Spojené království a naši spojenci budou reagovat rozhodně,“ dodal britský premiér.

V podobném duchu vydal podobné prohlášení americký prezident Joe Biden.

„Prezident Putin se rozhodl pro předpřipravenou válku, která přinese katastrofální ztráty na životech a lidské utrpení,“ řekl Biden.

„Za smrt a zkázu, které tento útok přinese, je zodpovědné pouze Rusko. Spojené státy a jejich spojenci a partneři budou reagovat jednotně a rozhodně. Svět požene Rusko k odpovědnosti,“ uvedl prezident.

Scholz: Strašný den pro Ukrajinu, temný pro Evropu

Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy se Ukrajina stala obětí brutálního, nevyprovokovaného a neopodstatněného ruského útoku. Spojenci ji nenechají bez podpory.

Ukrajina byla napadena z Ruska, Běloruska a Krymu

Evropa

Podle německého kancléře Olafa Scholze je čtvrtek „strašným dnem pro Ukrajinu a temným dnem pro Evropu“.

„Naše solidarita je s Ukrajinou a jejími obyvateli,“ dodal v prohlášení. Kancléř se ve čtvrtek chystá jednat s partnery ve skupině vyspělých zemí G7, NATO a EU o dalších krocích.

Představitelé německých parlamentních stran vyjadřují podporu Ukrajině a žádají Rusko, aby útok zastavilo. Postkomunistická Levice, která vůči Moskvě vystupovala vstřícně, označila ruské napadení Ukrajiny za neospravedlnitelný zločin. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která bývá označována jako populistická až krajně pravicová, se k útoku zatím nevyjádřila.

Německý ministr financí a šéf liberálních svobodných demokratů (FDP) označil ruský útok na Ukrajinu jako noční můru. „Putin se ukázal jako lhář. Společně s našimi partnery z EU, NATO a G7 jsme solidární s Ukrajinou. Kreml pocítí tvrdé sankce,“ napsal Lindner na twitteru.

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Evropa

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským zopakoval podle Elysejského paláce podporu Ukrajině, její svrchovanosti a územní integritě.

„Ocenil rovněž chladnokrevný postoj ukrajinského prezidenta v současné situaci,“ dodal Elysejský palác. Podpora, kterou může Evropská unie poskytnout Ukrajině, bude podle Macrona předmětem čtvrtečního mimořádného summitu EU v Bruselu.

Rusko je odpovědné za smrt a zkázu, prohlásil Biden

Amerika

„Ostře odsuzujeme neoprávněný útok Ruska na Ukrajinu,“ napsala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„V těchto temných časech se naše myšlenky obrací k Ukrajině a nevinným ženám, mužům a dětem, které čelí tomuto nevyprovokovanému útoku a bojí se o své životy. Doženeme Kreml k odpovědnosti,“ dodala.

Čaputová vyjádřila Ukrajině solidaritu

Útok na Ukrajinu odsoudila i Kanada. „Kanada rezolutně odsuzuje ruský útok na Ukrajinu a vyzývá Rusko, aby okamžitě ukončilo všechny nepřátelské a provokativní akce proti Ukrajině a stáhlo své vojenské síly z jejího území,“ řekl kanadský premiér Justin Trudeau.

Zdůraznil přitom, že Rusko ponese za své akce vážné následky.

Ukrajinská armáda popřela zprávy médií, že se ruští vojáci vylodili v Oděse

Evropa

Také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odsoudila protiprávní agresi Ruské federace vůči Ukrajině a dala najevo „plnou podporu a solidaritu ukrajinskému lidu i vedení země“.

Čaputová to uvedla na sociální síti v reakci na zahájenou vojenskou operaci Ruska na Ukrajině.

Slovenský premiér Eduard Heger označil krok Ruska za neomluvitelný barbarský čin a hrubé porušení mezinárodního práva.

Slovenský premiér Eduard Heger označil krok Ruska za neomluvitelný barbarský čin a hrubé porušení mezinárodního práva.

„Vláda Slovenské republiky se vší rozhodností odsuzuje jednání ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho vlády. Všechny oběti, které tato války přinese, budou jeho oběťmi a bude za to nést zodpovědnost před tváří světové veřejnosti,“ uvedl Heger na sociální síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám