Hlavní obsah

Svět je šokován masakrem v Madridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do Španělska přicházejí soustrastné telegramy a vzkazy z celého světa. Z českých politiků zatím reagoval pouze prezident Václav Klaus, který odpoledne zaslal španělskému králi Juanu Carlosovi soustrastný telegram.

Foto: Aleš Plevka

Budova stacionáře Mája v Chebu

Článek

Německý kancléř Gerhard Schröder atentáty označil za "smutné a hrubé násilí". "Jsem naprosto zdrcen počtem mrtvých a zraněných," uvedl pro novináře. Zároveň poslal svému španělskému kolegovi José Maria Aznarovi soustrastný dopis.

Německý prezident Johannes Rau řekl, že je "zděšen smrtí nevinných lidí". "Truchlíme společně se Španělskem a jeho lidmi," uvedl v telegramu zaslaném španělskému králi Juanovi Carlosovi I. Podobně se vyjádřil také ministr zahraničí Joschka Fischer. "Tento neospravedlnitelný teroristický čin - s množstvím obětí - nás naplnil smutkem a zděšením," uvedl s tím, že Německo soucítí se Španěly.

Atentát ostře odsoudil i americký prezident George Bush. Šéf Bílého domu telefonicky španělskému premiérovi "vyjádřil solidaritu s lidem Španělska v této těžké chvíli".

"Neexistuje žádná omluva, kterou by strůjci mohli ospravedlnit tento bestiální zločin," prohlásil na univerzitě v Sorboně v Paříži francouzský prezident Jacques Chirac. Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy nabídl svému španělskému kolegovi Ángelu Acebesovi jakoukoli pomoc, kterou bude považovat za užitečnou.

Francouzská policie rovněž posílila kontroly na hranicích mezi španělským a francouzským Baskickem. Týkají se jak aut, zvlášť nákladních, tak jednotlivců, kteří přecházejí hranici pěšky.

Čeští politici vyjadřují soustrast

Z českých politiků nebyl nikdo dopoledne schopen reagovat. Ministři i premiér byli podle svých mluvčích zaneprázdněni jinou prací. Po obědě zaslal soustrastný telegram španelskému králi prezident Václav Klaus. "S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragických událostech ve Vaší zemi a stovkách obětí bombových útoků, které byly dnes spáchány v Madridu," napsal králi Klaus a vyjádřil svou nejhlubší soustrast.

Podle premiéra Vladimíra Špidly je útok  jasným důkazem toho, že terorismus nelze v žádné formě tolerovat a že je nutné společně s ostatními demokratickými státy proti němu bojovat. "Nelze přijmout takovéto metody nátlaku. Nelze se smířit s násilím," uvedl v soustrastném telegramu šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Odpoledne soustrast obětem vyjádřil i český ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Někteří si myslí, že když mluvíme o terorismu, mluvíme o něčem vzdáleném, o něčem, co se děje někde v Afghánistánu nebo v Iráku, o něčem, co nepřijde do Evropy. Terorismus už dávno Evropu ohrožuje a musíme si to uvědomit i my v Čechách," řekl ministr novinářům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám