Hlavní obsah

Rusko zveřejnilo nehorázné požadavky

• Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek zveřejnilo, jaké záruky požaduje od Západu. Vedle očekávané žádosti, aby Ukrajina nemohla vstoupit do NATO, je tak ještě několik dalších požadavků, které se netýkají jen Ukrajiny. NATO by nemělo rozmisťovat své síly ve východní Evropě bez souhlasu Moskvy. Spojené státy se o ruských požadavcích poradí s Evropou.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Vedle toho, aby nebyla Ukrajina přijata do NATO, což už Aliance odmítla, požaduje Moskva, aby NATO ukončilo vojenské aktivity nejen na Ukrajině, ale i ve východní Evropě, v oblasti Kavkazu a ve střední Asii.

Ve východní Evropě odmítá Moskva nárůst počtu vojáků oproti roku 1997, tedy oproti době, kdy ještě východoevropské země nebyly v Alianci.

Rusko za agresi vůči Ukrajině zaplatí vysokou cenu, shodli se lídři zemí EU

Evropa

Podle listu Moscow Times by to de facto znamenalo zákaz působení sil NATO na území bývalých satelitů Sovětského svazu v Česku, Polsku a pobaltských zemích.

Jedná se rozsáhlou vojenskou infrastrukturu, plyne ze slov náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova, který je znám svými neústupnými postoji.

„Musel jsem vzít mapy, abych označil vlajkami a kroužky všechny ty objekty, které se v posledních letech objevily poblíž našich hranic. A nakreslil šipky, kde kdo létá, na jakých letadlech, a kde proplouvají lodě,” uvedl Rjabkov.

Z textu je patrné, že se Rusko drží slibu Západu, že se NATO nebude rozšiřovat na východ, který nebyl splněn. Tento slib při jednáních s Ruskem padl, ale nebyl kodifikován.

Putin evropským politikům: Chci jasný závazek, že se NATO nerozšíří na východ

Zahraniční

Dalším požadavkem je, aby se Moskva s Američany vedenou Aliancí navzájem nepovažovaly za nepřítele a aby řešily spory mírově a odmítly použití sil.

Rusko tyto požadavky předalo americké diplomatce Karen Donfriedové ve středu.

Ruský prezident Vladimir Putin současně řekl, že by chtěl začít rozhovory mezi Ruskem, USA a NATO o mezinárodních právních zárukách pro Rusko okamžitě.

Rjabkov řekl v pátek novinářům, že Rusko je připraveno začít vážně jednat s USA už v sobotu.

Ruský soud mimoděk usvědčil Putina ze lži. Rozsudek rychle zmizel

Evropa

USA budou koordinovat postup s Evropou

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v pátek oznámila, že budou Spojené státy další postup koordinovat s Evropou. "Po desetiletí jsme o otázkách bezpečnosti s Ruskem úspěšně vyjednávali. Není žádný důvod, abychom v této cestě nemohli pokračovat, ale budeme to dělat ve spolupráci a v součinnosti s našimi evropskými spojenci a partnery," řekla Psakiová novinářům.

"Nebudeme dělat žádné kompromisy ohledně základních principů evropské bezpečnosti, zejména ohledně toho, že všechny země mají právo zvolit si svou vlastní budoucnost a svou vlastní zahraniční politiku, aniž by byly vystaveny vnějšímu nátlaku," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám