Hlavní obsah

Ruský dirigent Byčkov odsoudil útok na suverénní stát

Ruský dirigent České filharmonie Semjon Byčkov odsoudil útok Ruska na Ukrajinu. „Ruský útok na Ukrajinu a lži, které se o něm šíří, musí přestat dřív, než se zbytek světa ocitne uprostřed dalšího válečného konfliktu,“ řekl Byčkov.

Foto: ČTK - Michal Krumphanzl

Semjon Byčkov.

Článek

„Nesmíme mlčet a sledovat, jak se historie opakuje tak jako v roce 1956, v roce 1968 a v dalších okamžicích předtím i poté. Nositelé smrti a ničení musejí být hnáni k odpovědnosti a musejí být zavrženi,“ prohlásil ve vyjádření, které poskytl mluvčí filharmoniků Luděk Březina.

Byčkov, Američan ruského původu, před časem v rozhovoru s ČTK uvedl, že si dobře pamatuje 21. srpen 1968, kdy si v novinách četl o tom, že sovětská armáda a vojska dalších zemí Varšavské smlouvy jsou „na prosbu bratrských soudruhů“ v Československu.

Vyhoďme Rusko ze SWIFT, nabádá šéf zahraničního výboru Bundestagu

Zahraniční

„Nevěřil jsem svým očím. Když začala škola, diskutovali jsme o tom. Naše učitelka dějepisu, členka komunistické strany, neřekla svůj názor. Ale v očích měla pocit studu, nikdy na to nezapomenu,“ vzpomínal rodák z Leningradu, dnešního Petrohradu, který v roce 1975 emigroval ze Sovětského svazu.

Ruskou invazi na Ukrajinu odsoudil také David Mareček, generální ředitel České filharmonie. „Myslíme na rodiny obětí a přejeme si, aby jich bylo co nejméně. Doufáme, že se civilizovaný svět razantně postaví násilí a bezpráví,“ uvedl.

FOTO: Stateční Rusové vyšli protestovat proti válce do ulic, policie zatýká

Evropa

Na budově sídla České filharmonie v pražském Rudolfinu už od začátku týdne visí žluto-modrá ukrajinská vlajka. „Na počátku dnešního koncertu provede pod vedením svého šéfdirigenta a hudebního ředitele Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor českou a ukrajinskou hymnu,“ dodal Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám