Hlavní obsah

Rusko varuje USA: Rozšíření sankcí bude znamenat odvetu

Moskva v úterý pohrozila Spojeným státům, že rozšíření amerických sankcí vůči Rusku může narušit spolupráci obou velmocí při řešení íránského jaderného programu, syrské krize či urovnání jiných mezinárodních problémů. Současně varovala před ruskou odvetou.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruští vojáci ve slavnostních uniformách na moskevské přehlídce

Článek

"Ve Washingtonu se už mohli přesvědčit, že podobné nepřátelské výpady jsme nenechali a nenecháme bez odpovědi," prohlásil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

Reagoval tak na rozšíření seznamu ruských představitelů potrestaných zákazem vstupu do USA podle tzv. Magnitského zákona o další čtyři jména. USA prý rovněž zavádějí restrikce proti ruským firmám, které porušují americký zákon o sankcích vůči Íránu a Sýrii.

Politické rozhodnutí, tvrdí Moskva

Mluvčí uvedl, že jde čistě o politické rozhodnutí, motivované nejspíše snahou ukončit rok "ve vysokém protiruském tónu" a "přáním rozleptat rámec dvoustranných vztahů". Washington prý uplatňuje dvojí měřítko, když kritizuje Rusko za stav lidských práv, ale současně zavírá oči před problémy s lidskými právy v samých USA, kde tajné služby donedávna měly právo uplatňovat středověké mučení a "policisté až dosud beztrestně zabíjejí lidi jen proto, že mají jinou barvu kůže".

"Spojené státy se úporně snaží rozšířit platnost vlastních zákonů na celý svět a diktovat všem své podmínky. Avšak vůči Rusku žádné nátlakové metody neuspějí," zdůraznil Lukaševič.

Spojené státy zařazují na "černou listinu" ruské úředníky, soudce a policisty zapletené do porušování lidských práv, aby jim zakázaly vstup do USA a zmrazily majetek, který ve Spojených státech mají. Tuto praxi umožňuje tzv. Magnitského zákon, pojmenovaný po auditorovi zahraničního investičního fondu Sergeji Magnitském, který v roce 2009 zemřel za záhadných okolností v ruské vyšetřovací vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám