Hlavní obsah

Rusko se vměšovalo do americké politiky, uznal Trump pod tíží padlých obvinění

Americký prezident Donald Trump uznal, že se Rusko vměšovalo do americké politiky před prezidentskými volbami. Dodal ale, že tým vedoucí jeho kampaň nedělal nic špatného. Jeho vyjádření přišlo krátce poté, co americké úřady oznámily obvinění 13 Rusů a tří firem z vměšování do amerických prezidentských voleb. Dosud Trump tuto možnost popíral.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

„Rusko zahájilo svou protiamerickou kampaň v roce 2014, dávno předtím, než jsem oznámil, že budu kandidovat na prezidenta,” reagoval Trump na Twitteru. Podle prezidenta nicméně výsledky prezidentských voleb nebyly ovlivněny.

Šéf Bílého domu dodal, že členové jeho týmu, který vedl předvolební kampaň, se nedopustili ničeho špatného. Zdůraznil, že nikdo z nich s Rusy neuzavřel žádnou dohodu.

Chtějí vidět čerta...

Úřady v pátek z vměšování obvinily 13 ruských občanů a tři ruské právní subjekty. Podle vyšetřovatelů hodlali šířit „diskreditující informace” o prezidentských kandidátech, jako byla Hillary Clintonová, Marco Rubio a Ted Cruz, jakož i podporovat demokratického kandidáta Bernieho Sanderse a republikánského kandidáta Donalda Trumpa. [celá zpráva]

Chtějí-li vidět čerta, ať ho vidí.
jeden z obviněných Rusů

Obvinění se údajně vydávali za představitele amerických organizací a jejich aktivisty, organizovali v USA protesty a platili za účast skutečných amerických občanů pomocí ruských bankovních účtů. Kromě toho prý navštěvovali USA, aby shromažďovali „zpravodajské informace” potřebné k zasahování do voleb.

„Američané jsou velice citliví lidé, vidí to, co chtějí vidět. Chovám k nim velkou úctu. Vůbec se nezlobím, že jsem se ocitl na tomto seznamu. Chtějí-li vidět čerta, ať ho vidí,” řekl jeden z obviněných, ruský miliardář Jevgenij Prigožin ruské tiskové agentuře Ria-Novosti.

Obviněn byl v souvislosti s kauzou i Američan

V souvislosti s ruským zasahováním do prezidentských voleb v USA byl z krádeže identifikačních údajů nic netušících lidí obviněn i americký občan. Osmadvacetiletý Richard Pinedo žijící v jižní Kalifornii se ke své kriminální činnosti přiznal již v pondělí zvláštním týmu vyšetřovatele Roberta Muellera.

Přiznáním si muž zajistil příslib nižšího trestu. Podle webu týdeníku Newsweek mu hrozí 15 let vězení a pokuta 250 000 dolarů (přes pět miliónů Kč).

Pinedo provozoval on-line službu s názvem Auction Essistance, přes kterou nakupoval a prodával čísla bankovních účtů, jejichž prostřednictvím zájemci obcházeli bezpečnostní opatření společností zabývajících se digitálními platbami.

Pinedo takto zneužíval osobní údaje nic netušících lidí a vydělal na tom podle obvinění desítky tisíc dolarů, upozornil Newsweek.

Politici volají po vyšší bezpečnosti sítí

Američtí republikáni a demokraté v reakci na zveřejnění obvinění vyzvali k tlaku na poskytovatele internetových služeb a provozovatele sociálních médií, aby přijali opatření proti zneužívání svých sítí. Informovala o tom agentura Reuters.

„Tito Rusové se zapojili do zlověstného a systematického útoku na náš politický systém,” prohlásil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Řekl, že obvinění podtrhuje důležitost ochrany integrity budoucích voleb.

Senátor Mark Warner, který vede demokraty ve výboru amerického Senátu pro dozor nad tajnými službami, vyzval sociální média k mnohem aktivnější reakci na tuto hrozbu.

Vůdce demokratů v Senátu Charles Schumer řekl, že nynější obvinění by měla přimět Trumpa k uplatnění nových protiruských sankcí a rovněž k větší obezřetnosti vůči Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám