Hlavní obsah

Rusko vyrazili už i z Eurovize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

Rusko nakonec svého zástupce v písňové soutěži Eurovize letos mít nebude. Přestože organizátoři ve čtvrtek prohlásili, že se jedná o kulturní, nikoli politickou akci, a Rusko tedy v květnu v Turíně mít svého zástupce v soutěži bude, v pátek po nátlaku několika zemí uznali, že po čtvrtečním vpádu ruské armády na Ukrajinu hrozí, že by ruský zástupce poškodil dobré jméno akce.

Foto: Profimedia.cz

Eurovison Song Contest je jednou z nejstarších televizních show na světě, její první ročník se konal 24. května 1956.

Článek

Na pořadatele Eurovize naléhaly především severské a pobaltské země. Finsko pohrozilo Evropské vysílací unii (EVU), že na soutěž nevyšle svého zástupce, pokud se jí bude Rusko účastnit.

Totéž mělo v úmyslu udělat Estonsko a další pobaltské země. Vyloučení Ruska žádalo i Dánsko, Švédsko, Norsko a Island.

Rada Evropy pozastavila členství Ruska

Evropa

„Je samozřejmě nepředstavitelné, že by se Estonsko zúčastnilo Eurovize v situaci, kdy tam bude Rusko a ne Ukrajina,“ uvedl například šéf estonského výboru pro veřejnoprávní média Erik Roose.

Napjaté vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou byly v populární soutěži Eurovize důvodem kontroverzí opakovaně.

Miley Cyrusová, Scorpions i vítězky Eurovize podpořili Ukrajinu. Mike Garson složil skladbu

Kultura

V roce 2016 zvítězila ukrajinská zpěvačka Jamala se skladbou 1944 o deportacích krymských Tatarů z rozkazu sovětského vládce Josifa Stalina. Text písně byl široce interpretován jako kritika ruské anexe ukrajinského poloostrova Krymu v roce 2014.

O rok později zakázal Kyjev, který soutěž hostil v roce 2017, vstup na ukrajinské území ruské zpěvačce Juliji Samojlovové. Jako důvod uvedl, že hudebnice bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Krym.

Pobyt na Krymu zhatil zpěvačce šanci v Eurovizi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám