Hlavní obsah

Rusko a Japonsko vyzvaly KLDR k dodržení bezjaderného statutu

– MOSKVA
Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti, DPA

Rusko a Japonsko jsou velmi znepokojeny vystoupením KLDR ze smlouvy o nešíření jaderných zbraní a vyzvaly Pchjongjang k okamžitému návratu ke smlouvě. Ruský prezident Vladimír Putin a japonský premiér Džoičiró Koizumi to uvedli ve společném prohlášení, které v pátek podepsali na závěr svého jednání v Moskvě.

Foto: Klára Borková

Carramba - country - Česká Třebová

Článek

V prohlášení, jež obsahuje také plán rozvoje bilaterálních vztahů, obě strany oznámilyzahájení "energických rozhovorů" k řešení otázky Kurilských ostrovů, jejichž vrácení Japonsko na Rusku požaduje. Putin je přesvědčen, že severokorejský problém lze řešit jednáním. Po schůzce prohlásil, že vedení KLDR "nechalo dveře pro jednání otevřené". Rusko, stejně jako Japonsko, zastává názor, že Korejský poloostrov by měl zůstat zónou bez jaderných zbraní. "Japonsko bude trvat na tom, aby Severní Korea své rozhodnutí okamžitě odvolala," zdůraznil Koizumi.

Japonský premiér se při rozhovorech vyslovil pro brzké uzavření mírové smlouvy mezi Moskvou a Tokiem a pro vyřešení územních sporů s cílem "dosáhnout plné normalizace bilaterálních vztahů". S Putinem se dohodl i na rozšíření hospodářských vztahů. Japonsko podle Koizumiho podpoří snahu Ruska o vstup do Světové obchodní organizace (WTO) a nabídne mu potřebné know-how jako "technickou podporu".

Reklama

Související články

KLDR vymění jaderné zbraně za americkou naftu

Severní Korea v pátek s okamžitou platností odstoupila od smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), i když nemá v úmyslu je vyvíjet. Zrušení tohoto rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám