Hlavní obsah

Ruské diamanty v Antverpách: Ještě ano, ale jen „předválečné“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské surové diamanty do Antverp, světové metropole obchodu s těmito skvosty, stále přicházejí, ale jedná se pouze o drahé kameny nakoupené před konfliktem. Právu to sdělil Tom Neys, mluvčí Antverpského světového diamantového centra (AWDC).

Foto: Profimedia.cz

Světové diamantové centrum v Antverpách

Článek

Dodal, že kvůli mnoha předpisům a sankcím se běžná dvoutýdenní přeprava protáhne až na několik měsíců. „Chceme se vyhnout tomu, aby se obchodníci, kteří zboží nakoupili, dostali do problémů se zákazem dovozu,“ dodal.

Válka neválka. Ruské diamanty dál září v Antverpách

Zahraniční

Tento stav Právu potvrdil i Vladimír Kondratěnko z kanceláře Arete Diamond, jednoho z největších velkoobchodních dodavatelů diamantů v České republice.

„Poté, co brusírny objednají surové diamanty, bývají zpravidla připraveny a dodány přibližně do měsíce. Následuje však dlouhý proces zpracování a následné certifikace. K dnešnímu dni nejsou ve své broušené podobě na trhu zatím ani všechny surové diamanty zakoupené brusírnami letos v lednu,“ sdělil Právu.

„Realita je tedy taková, že na trhu jsou broušené diamanty z ruské suroviny i nyní, ale pouze ze suroviny zakoupené od Alrosy, ruské těžební společnosti částečně vlastněné Ruskou federací, před americkými sankcemi uvalenými na ruské diamanty 11. března,“ upozornil Kondratěnko, člen belgické diamantové burzy DiamantClub van Antwerpen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám