Hlavní obsah

Ruská firma přestane od půlnoci dodávat elektřinu do Finska

Aktualizováno

Ruská energetická společnost Inter RAO přestane dodávat od páteční půlnoci SELČ do Finska elektřinu, uvedla podle Reuters finská rozvodná firma. Vedení ruské společnosti tvrdí, že elektřina nebyla zaplacena. Krok přichází v době, kdy se Finsko rozhoduje vstoupit do NATO.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Finská vláda uvádí, že krok neohrozí dodávky elektřiny v zemi. „Chybějící importy lze na trhu s elektřinou nahradit dovozem většího množství elektřiny ze Švédska a částečně i domácí výrobou,“ stojí v prohlášení vlády.

Objem elektřiny dodávané z Ruska tvoří asi 10 procent finské spotřeby.

Celoevropská energetická burza Nord Pool prý nezaplatila Inter RAO od 6. května za elektřinu, kterou měla získat.

Mluvčí společnosti Nord Pool uvedl, že situaci nebude komentovat z důvodu dalších zakázek, které má s firmou Inter RAO uzavřené.

Krok přichází v době, kdy se Finsko rozhoduje vstoupit do NATO. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek se členy své bezpečnostní rady posuzoval možné hrozby pramenící z rozhodnutí Finska a Švédska vstoupit do Severoatlantické aliance, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Rusko ukončuje dodávky plynu potrubím Jamal přes Polsko

Ekonomika

Zároveň Peskov podle agentury TASS označil za novinářskou kachnu zprávu, že se Rusko chystá přerušit do Finska dodávky plynu.

Finský list Iltalehti podle agentury Reuters ve čtvrtek napsal, že mnozí finští politici byli varováni, že přerušení dovozu plynu hrozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám