Hlavní obsah

Rumunsko volí prezidenta i parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Rumunští voliči v neděli rozhodují, kdo bude v čele země další čtyři roky. O funkci se uchází mimo jiné premiér Adrian Nastase a bukurešťský starosta Traian Basesku. Ten, kdo nahradí stávajícího prezidenta Iona Ilieska, dovede v roce 2007 zemi do Evropské unie.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Nové lanové hřiště v areálu MŠ Zvoneček v Krupce

Článek

Favoritem voleb je sociální demokrat Nastase, očekává se, že se ve druhém kole střetne právě s Baseskem. O post prezidenta se uchází celkem 12 kandidátů.

Iliescu již na šéfa státu kandidovat nemůže, uchází se proto o křeslo senátora za PSD. Rumuny vyzval, aby se dostavili k volbám v hojném počtu. Podle něj by neměli zapomenout, o co v hlasování jde: "O kulturu vyjednávání vstupu země do EU, o pokračování ekonomického růstu a o posílení demokracie".

Premiér Nastase se před médii prezentoval jako nejlepší kandidát na prezidenta, s nímž bude vstup Rumunska do EU snazší, protože má osobní kontakty se zahraničími představiteli a politické zkušenosti. "Hlasoval jsem dnes pro velmi prostou ideu - pro Rumunsko bez chudoby. Ostatek jsou už jen detaily," řekl při odchodu z volební místnosti.

Opoziční kandidát Basescu, původním povoláním kapitán lodi, se prezentoval jako výrazný přívrženec prozápadní cesty své země. Slíbil zajistit vstup Rumunska do EU "se ctí" a pokračování reforem. Přihlásil se také k tomu, aby Rumunsko pokračovalo po boku s USA v boji proti terorismu v Iráku, kde má 700 vojáků.

Parlamentní volby zřejmě vyhrají sociální demokraté

Favoritem parlamentních voleb je podle posledního průzkumu veřejného mínění Nastaseho PSD, která do voleb nastupuje v koalici s malou Humanistickou stranou Rumunska (PUR). Podle posledních průzkumů má PSD 39 procent preferencí, opoziční DA 34 procent a nacionalisticky pravicová PRM 13 procent.

Poslanecká sněmovna má 345 členů, z nichž 327 členů jsou zástupci stran a 18 zástupci národnostních menšin. Senát má 140 členů. Parlament se volí podle systému poměrného zastoupení na čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám