Hlavní obsah

Rozdělení v Británii kvůli brexitu přetrvává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Názory na setrvání či odchod Spojeného království z Evropské unie (EU) se ani po pěti letech od klíčového referenda příliš nezměnily. Devět z deseti Britů by dnes volilo úplně stejně jako tehdy. Ukázal to nejnovější průzkum Národního střediska pro sociologický výzkum (NatCEN), o kterém informuje list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Názory na brexit zůstávají podobné navzdory tomu, jaké problémy brexit na ostrovech způsobil a dále způsobuje.

Od chvíle, kdy Spojené království opustilo EU, vyskočila důvěra v britskou vládu do výšin, ve kterých nebyla více než desetiletí. Jak ukázal nový průzkum NatCENu, tato důvěra ale pochází pouze od takzvaných „brexitářů”, což by potvrzovalo domněnku, že velkou roli hrál při referendu argument nezávislosti.

Britové chtěli EU od začátku podrazit, přiznal exporadce premiéra Johnsona

Zahraniční

Devět z deseti lidí by hlasovalo dnes stejně jako v roce 2016. Spoluautor výzkumu Sir John Curtice k tomu uvedl, že výsledky zjištění ukazují, že se brexitové rány vůbec nehojí.

Británii teď chybí autobusáci. Šli řídit kamiony

Zahraniční

„Británie je v důsledku rozdělena na dvě skupiny – jedna je teď spokojena s tím, jak se v zemi vládne a ta jedna je nyní skoro nejvíc nešťastná, co kdy byla,” vysvětloval Curtice.

Obavy z nerovnosti

Výzkum nese název „Průzkum společenských postojů v Británii” a sociologové z NatCENu ho dělají každý rok. Cílem je zjisit, jak se názory a očekávání veřejnosti za posledních 40 let vyvíjejí v různých sociálních, morálních a politických otázkách.

Za násilím v Belfastu není jen brexit. Mládež je znuděná a zmanipulovaná, varuje komentátor

Evropa

Zajímavostí letošního výzkumu je mimo jiné zjištění, že koronavirová pandemie v britské veřejnosti ještě více posílila obavy z nerovnosti ve společnosti, což se konkrétně projevuje na čím dál větší podpoře sociálních dávek.

Nespokojenost se statusem quo ale zatím podle dat není tak velká, aby zapříčinila nějakou radikální změnu. V roce 2020 také výrazně přibylo lidí ve věku 18 až 44 let, kteří jsou toho názoru, že Británie zvýhodňuje bohaté.

Británie očekává až 100 tisíc nakažených denně, žádná opatření ale nechystá

Evropa

Mladší ročníky se také mnohem více vyslovovaly pro to, aby vláda více přerozdělovala finance od více majetných k těm hůře situovaným. To je zjištění, které podle autorů výzkumu může mít v budoucnu vážný dopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám