Hlavní obsah

Za násilím v Belfastu není jen brexit. Mládež je znuděná a zmanipulovaná, varuje komentátor

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Severoirská města zažila tento týden sedm nocí násilných nepokojů v řadě. Mladí výtržníci zranili přes 70 policistů. Napětí eskalovalo po odchodu Spojeného království z Evropské unie, což vytvořilo pomyslnou hranici v Irském moři mezi Británií a Severním Irskem. Brexit však není jediným důvodem, problém je hlubší, upozornil britský rozhlasový komentátor James O’Brien.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Nacionalisté útočí na policii.

Článek

Na sociálních sítích budí emoce vyjádření britského komentátora Jamese O’Briena, který má na radiové stanici LBC pořad, do kterého mu mohou posluchači volat, klást mu otázky a diskutovat s ním. Tento týden bylo hlavní téma nasnadě – násilí v Severním Irsku.

Sedm dní potyček, vandalství a útoků na strážce zákona šokovalo politiky napříč Spojeným královstvím. Všichni je jednohlasně odmítli, nicméně neshodli se na tom, co přesně nepokoje vyvolalo.

Po brexitovém referendu bylo jasné, že musí někde dojít k vytvoření hranice mezi vystoupivší Británií a Irskou republikou jakožto členem EU.

Třináctiletý chlapec opravdu nehází cihly na policisty, protože je znepokojen celními kontrolami na sadbové brambory, které přijíždějí do severoirských přístavů. Dělá to proto, že je znuděný, protože byl zmanipulován zlověstnými silami, které těží z chaosu a rozkladu.
James O’Brien, rozhlasový moderátor stanice LBC

Kvůli problematické historii Irska a náboženskému rozdělení na katolíky a protestanty a platné Velkopáteční mírové dohodě bylo nemožné hranici postavit doprostřed ostrova. Proto se obě strany dohodly na takzvaném severoirském protokolu, který de facto vytvořil hranici v irském moři. Část zboží tak při příjezdu z Velké Británie nově prochází kontrolami v přístavech v Severním Irsku.

Frustrace z covidu, brexitu, ze všeho. Severoirské násilné nepokoje neberou konce

Evropa

O’Brien ale nevidí důvod nepokojů přímo v kontroverzním protokolu. „Třináctiletý chlapec opravdu nehází cihly na policisty, protože je znepokojen celními kontrolami na sadbové brambory, které přijíždějí do severoirských přístavů. Dělá to proto, že je znuděný, protože byl zmanipulován zlověstnými silami, které těží z chaosu a rozkladu,“ říká britský komentátor s evidentní narážkou na činnost paramilitantních organizací a gangů.

„Osud Velkopáteční dohody je ve smrtelném nebezpečí. Ale nejen to, i Spojené království je ve smrtelném nebezpečí,“ pokračoval O’Brien, který je dlouholetým kritikem vystoupení Británie z evropských struktur.

Silná kritika premiéra

Novinář připomněl, že britský premiér Boris Johnson před volbami v roce 2019 sliboval, že Severoiry po odchodu z EU nečekají žádné regulatorní kontroly s Británií ani zvýšená byrokracie. „To by uspořádání Spojeného království poškodilo, na to by žádná konzervativní vláda nepřistoupila,“ tvrdil ještě tehdy Johnson.

Belfast opět v plamenech. Zakročte, než někdo zemře, vyzval irský ministr

Evropa

„Já asi nejsem ten typ člověka, kterého by sjednocení Irska nějak zvlášť mrzelo. Ale kdybych hlasoval pro to, aby byla Británie znovu skvělá, a pak bych viděl, jak se zmenšuje a rozděluje, pak chápu, že si stále nechcete uvědomit, jak moc vás tenhle muž povedl,“ zkritizoval O’Brien premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám