Hlavní obsah

Reuters: Putin slíbil Macronovi, že přestane s novými manévry u Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko údajně přestane s novými manévry v blízkosti Ukrajiny a z Běloruska stáhne svá vojska. Podle představitele Francie se k tomu zavázal Vladimir Putin při jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, napsala mimo jiné agentura Reuters. Kreml však popřel, že by prezidenti během setkání uzavřeli jakoukoli dohodu.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Putin a Macron při pondělním jednání

Článek

Zdroj z francouzské delegace hovořil s novináři pod podmínkou anonymity.

Podle jeho výpovědi, kterou kromě agentury Reuters přinesla taky AFP a deník Financial Times, se ruský prezident zavázal nevykonávat žádné nové „vojenské iniciativy“ u hranic s Ukrajinou a stáhnout ruská vojska z Běloruska hned, jak tam dokončí cvičení.

Sám Putin se o žádných ústupcích nezmínil. Macron na tiskové konferenci pouze uvedl, že ho ruský prezident ujistil, že má zájem se bavit o deesklaci napětí.

Líbí, nelíbí. Trp, krasavice, vzkázal Putin Zelenskému

Evropa

Francouzský představitel rovněž tvrdí, že během rozhovorů bylo dosaženo konsensu o posílení diplomacie v rámci takzvaného Normandského formátu, v němž Francie a Německo působí jako zprostředkovatelé jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Peskov: Žádná dohoda není a z Běloruska jsme se vždy chtěli stáhnout

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na zprávy upozornil, že při jednání v Kremlu nebyla uzavřena žádná dohoda. Podle Peskova se však ani nepředpokládalo, že by ruští vojáci v Bělorusku po skončení cvičení zůstali.

Putina varoval před zločinnou válečnickou politikou generál ve výslužbě

Evropa

Mluvčí Kremlu dodal, že Putin je s Macronem „připraven pokračovat v dialogu“ o návrzích Francie, ale že dosavadní diskuse zatím obavy Moskvy plně neuklidnily.

„Je to nemožné, protože Francie je členem EU a NATO, kde ale není vůdcem. Vůdcem je v tomto bloku jiná země. Jak se tedy můžeme bavit o nějakých ‚dohodách‘?“ řekl Peskov.

Lipavský na Donbasu vyjádřil solidaritu Ukrajině

Evropa

Rusko a Bělorusko tento měsíc provádějí obrovské společné vojenské cvičení, kterého se účastní kontingent čítající až 30 tisíc ruských vojáků. Peskov uvedl, že ruské síly, z nichž některé v posledních týdnech přicestovaly až z Tichomoří, po skončení cvičení odejdou, ale odmítl uvést datum jejich stažení.

Reklama

Výběr článků

Načítám