Hlavní obsah

Lipavský na Donbasu vyjádřil solidaritu Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donbas
Aktualizováno

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v pondělí spolu se svými kolegy ze Slovenska a Rakouska – Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem – přicestoval na Donbas na východě Ukrajiny. Šéf české diplomacie řekl, že Ukrajinci musejí mít právo se sami rozhodnout, zda budou patřit k Západu.

Foto: Adam Blažej, ČTK

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (druhý zleva) spolu se svým slovenským a rakouským protějškem – Ivanem Korčokem (vpravo) a Alexanderem Schallenbergem (druhý zprava) – přiletěli 7. února 2022 na návštěvu Ukrajiny.

Článek

„Ukrajinci musí mít právo se rozhodnout, zda budou patřit k Západu a přiblíží se Evropské unii a Severoatlantické alianci,” řekl Lipavský při návštěvě kontrolního stanoviště u města Stanycja Luhanska u linie oddělující separatisty ovládané oblasti. „Máme historickou zkušenost, když k nám vtrhla v roce 1968 cizí vojska. Ukrajina zažívá podobnou zkušenost teď,” dodal ministr. Podle něj nelze dopustit, aby se historie opakovala.

Lipavský před cestou řekl, že chce cestou vyjádřit podporu Ukrajině: „Jedeme vyjádřit solidaritu se zemí, která je pod velkým tlakem,” dodal s tím, že Ukrajina se vydala evropskou a euroatlantickou cestou a je zapotřebí ji v tom podpořit.

Současně chce na vlastní oči vidět situaci: „Letíme do Kyjeva a na východ Ukrajiny, abychom se na místě podívali, co zažívá země, na jejíchž hranicích se srocuje cizí armáda.” 

Na linii dotyku

Na linii dotyku dorazila trojice ministrů okolo poledne. „Moji kolegové z Rakouska, Slovenska a Česka jsou nyní společně ve Stanycji Luhanské,” oznámil před polednem SEČ ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Macron u Putina rozjíždí riskantní hru o mírového spasitele Evropy

Zahraniční

„Dnes navštívíme východ země, konkrétně Stanycju Luhanskou – městečko na linii dotyku v Luhanské oblasti, abychom se seznámili se situací přímo na místě. Zítra (v úterý) bude naše návštěva pokračovat jednáními v Kyjevě,” uvedl na svém facebookovém profilu Korčok, „v napjaté situaci je důležité projevit solidaritu s Ukrajinou, naším bezprostředním sousedem.”

Agentura Bloomberg oznámila začátek invaze. Omylem

Evropa

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu na Ukrajině. Moskva popírá, že by měla takové plány, a naopak tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost.

Od Spojených států a NATO žádá Rusko kromě jiného záruku, že aliance nepřijme za svého člena Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v ruské blízkosti. Česká vláda, stejně jako NATO či Spojené státy, tento požadavek odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám