Hlavní obsah

Republikáni proti režisérovi Moorovi i Kerrymu

– NEW YORK

První den sjezdu amerických republikánů, který začal v pondělí a na němž má být George W. Bush jmenován kandidátem na prezidenta, se zabýval především bojem proti terorismu. Řečníci oceňovali Bushovu rozhodnost. Na režiséra protibushovského dokumentu Fahrenheit 9/11 Michalea Moora, který je akreditován jako novinář, zaútočil senátor John McCain.

Foto: Josef Zajíc

Pocitová mapa fajnOVA byla k dispozici na více místech Ostravy.

Článek

"Náš výběr není mezí benigním (nezhoubným) statem quo a krvavou lázní války, je mezi válkou a smrtelným ohrožením. Nenechte nikoho říkat nic jiného. Ani naše kritiky zvenčí. Ani naše politiky. A rozhodně ne neupřímného filmaře," řekl senátor John McCain.

Moore v červené baseballové čapce usmíval, i když posměšky na jeho adresu trvaly další minutu a zakončilo je sborové skandování delegátů "další čtyři roky, další čtyři roky."

Moore pak na kamery ukázal z Cainovi z prstů vytvořené velké L jako symbol slova Loser (poražený). Joh McCain, který je známý svými nezávislými názory v rámci republikánské strany, totiž prohrál roce 2000 v primárkách právě s Bushem.

Národ odvahy

McCain dále vyzdvihl odvahu a rozhodnost Bushe "Byl ve své funkci prověřen a postavil se nejdůležitější výzvě naší doby. Pro svou rozhodnost tuto výzvu přijmout a pro své neochvějné odhodlání se nevzdat zasluhuje prezident Bush nejen naši podporu, ale i náš obdiv."

Téma prvního dne sjezdu bylo Národ odvahy, přičemž Bush byl vyzdvihován jako reprezentant tohoto pojetí, a to i díky preventivnímu útoku na Irák.

Právě kvůli připomenutí útoků z 11. září 2001, které zasáhly nejvíce New York, se koná sjezd v tomto městě, které je jinak baštou demokratů. Delegáti minutou ticha uctili tři tisíce obětí. Na sjezdu promluvili také tři příbuzní obětí teroristických útoků, kteří s emocemi popsali tragédii.

Giuliani srovnal Bushe s Reaganem a Churchillem

Nejvíce vyzdvihoval Bushův boj proti terorismu tehdejší starosta New Yorku, senátor Rudolph Giuliani, který  dokonce přirovnal Bushovu válku s terorismem k boji britského premiéra Winstona Churchilla proti nacistům a amerického prezidenta Ronalda Reagana proti Sovětskému svazu.

"Jako prezident Bush byli optimisté... Někdo to nazývá tvrdohlavostí. Já to nazývám zásadovým vedením," řekl.

Současně s vyzdvihováním Bushe kritizoval jeho demokratického protivníka Johna Kerryho: "Prezident Bush vidí světový terorismus jako zlo, které přestavuje. John Kerry nemá tak jasnou, přesnou a konsistentní vizi. Kontrast je dramatický. Zahrnuje velmi odlišné pohledy, jak se vypořádat s terorismem. Prezident Bush bude bojovat s terorismem u jeho zdrojů - daleko od hranic, takže můžeme omezit nebezpečí, že s ním budeme konfrontování v ulicích New Yorku. John Kerry učinil ze změn názoru spíše pravidlo, než výjimku, měnil své názory na válku v Afghánistánu, v Iráku i na blízkovýchodní otázku," tvrdil bývalý newyorský starosta.

Protesty slábnou

Protestní akce Bushových odpůrců v ulicích New Yorku nedosahovaly v první den sjezdu zdaleka síly nedělních demonstrací, na nichž se sešly statisíce nespokojenců.

Před sídlem OSN se nicméně v pondělí shromáždilo asi 1000 bezdomovců a nemocných nakažených virem HIV, kteří kritizovali Bushovu hospodářskou politiku. Menší skupiny rovněž upozorňovaly na údajné selhání Bushovy politiky v oblasti zdravotní péče a lidských práv.

Americký prezident a jeho demokratický soupeř John Kerry mají stejné šance na vítězství ve volbách 2. listopadu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění z 26. až 29. srpne publikovaného v pondělí televizí ABC, podle něhož každému z nich slibuje odevzdat hlas 48 procent voličů.

Nezávislý kandidát Ralph Nader má podporu jednoho procenta občanů, kteří půjdou k urnám. Průzkum byl proveden ve dnech 26. až 29. srpna, tedy krátce před zahájením sjezdu Bushovy Republikánské strany, a dotázáno bylo 1207 osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám