Hlavní obsah

Rakousko zavádí celostátní lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko zavede po rekordních počtech nových nákaz koronavirem od pondělí plošnou uzávěru, oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Trvat bude nejméně 10 dní.

Foto: Michael Fokt

Zavřou restaurace i hotely.

Článek

V pondělí se v celém Rakousku zavřou pohostinství, kultura, obchody (s výjimkou těch pro denní potřebu) a zruší se pořádání akcí.

Školy zůstávají otevřené, studenti budou mít i nadále možnost účastnit se prezenční výuky. Pro všechny stupně platí povinné nošení roušek, a to i ve výuce. Děti ale smějí zůstat doma i bez potvrzení lékařem a škola jim dodá výukové balíčky. Kde to situace umožňuje, by se o děti měli rodiče starat doma.

Jaká opatření zavádějí sousední země

Koronavirus

Lockdown by zpočátku měl platit deset dní a poté bude vyhodnocen. Má trvat maximálně 20 dní, píše stanice ORF.

Pro všechny, tedy pro neočkované i očkované, bude platit celodenní zákaz vycházení, upozornil ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein. Všude, kde to bude možné, budou lidé pracovat na home office.

Očkování bude povinné

Šéf resortu zdravotnictví se zároveň omluvil za to, že vláda nesplnila svoje cíle a musela přistoupit až ke krajnímu řešení. „Nebylo to populární rozhodnutí, ale bylo nezbytné,“ řekl Mückstein.

Pod hrozbou odnětí svobody. V Rakousku bude očkování proti covidu povinné

Zahraniční

Kromě toho vstoupí 1. února v platnost celostátní povinnost očkování. „Nechceme pátou vlnu,“ řekl Schallenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám