Hlavní obsah

Putinův protikandidát se našel v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Kandidát na ruského prezidenta Ivan Rybkin, který byl od minulého čtvrtka pohřešován, se v úterý našel v Kyjevě. Svým spolupracovníkům se sám přihlásil s tím, že "odpočíval u přátel".

Foto: Jana Matějíková

adidas 24 hodin kolem Olešné

Článek

"Nikam jsem nezmizel. Rozhodl jsem se odpočinout si, bez novin a bez televize," vysvětlil důvody své čtyřdenní nepřítomnosti rozhlasové stanici Echo Moskvy. Netušil prý, že svým odjezdem způsobí takový rozruch. "Dnes jsem si koupil noviny a to bylo něco," uvedl. Do rozhlasu se prý rozhodl zavolat sám, když zjistil, jaký povyk kolem něj vypukl.

Otazníky zůstávají

"Mám právo na dva tři dny osobního života. Přijel jsem do Kyjeva ke svým přátelům, procházel jsem se, vypnul jsem mobilní telefony a nedíval se na televizi," vysvětloval. Nesdělil však, proč o odjezdu neřekl nic ani spolupracovníkům ze svého štábu, ačkoli na pátek měl v Moskvě naplánovanou tiskovou konferenci a v sobotu si měl vyzvednout průkaz kandidáta na prezidenta.

Šéfce svého volebního štábu Kseniji Ponomarjovové dnes Rybkin pouze řekl, že nechápe důvod "hysterie" kolem své osoby. "Ivan Petrovič mi pouze řekl, že si příjemně odpočinul v Kyjevě," uvedla.

Rybkinova manželka Albina celé čtyři dny nevěděla, kde se její muž nachází. O tom, že se našel, se prý dozvěděla od zpravodaje agentury Interfax.

Rozhlasové stanici Echo Moskvy Rybkin sdělil, že se rozhodl pro odpočinek náhle a manželce záměrně nic neřekl. "Rozhodl jsem se odpočinout si od shonu, který kolem mě byl. Nechal jsem ženě, která je teď s vnoučaty, peníze a ovoce, ale nic jsem jí neřekl. Svlékl jsem si sako, sedl do vlaku a odjel do Kyjeva," řekl. Moskevské policejní zdroje ovšem ještě v pondělí tvrdily, že Rybkin nepřekročil státní hranici.

Hotel popírá, že by Rybkina ubytoval

Informace o tom, že Rybkin je v Kyjevě, se objevila v ukrajinských i ruských médiích již dnes odpoledne. Nejmenovaný ukrajinský poslanec tvrdil, že Rybkin se v Kyjevě setkal s několika oponenty tamního prezidenta Leonida Kučmy. Uvedl, že povyk kolem Rybkina v Moskvě mu připadá nepochopitelný, neboť celou dobu byl k vidění v hotelu Ukrajina. Vedení hotelu však popřelo, že by se tam Rybkin ubytoval. "Je to zcela vyloučeno. Není v žádné databázi," uvedla recepční z hotelu.

Poslanec za frakci Jednotné Rusko Gennadij Gudkov v pondělí s odvoláním na nejmenované zdroje z tajné policie tvrdil, že Rybkin je v rekreačním středisku poblíž Moskvy, jež patří Kremlu. Policie však uvedla, že ani tam se nenacházel. Ještě předtím obvodní prokuratura začala případ vyšetřovat jako "úkladnou vraždu". Městská prokuratura však vyšetřování zrušila pro nedostatek důkazů.

Moskevská policie začala po Rybkinovi pátrat v neděli na základě oznámení jeho manželky Albiny. Ta zjistila, že muž odešel z domova již ve čtvrtek zhruba ve 23:00, domnívala se však, že je na chatě. Když ale v následujících dnech nezvedal telefony, rozhodla se požádat o pomoc policii.

Podivné chování kandidáta dnes odsoudil podnikatel Berezovskij, který financuje Rybkinovu předvolební kampaň. Podle něj se Rybkin choval nezodpovědně a pokud se potvrdí, že si skutečně udělal výlet do Kyjeva, aniž to komukoli sdělil, pak se domnívá, že "jako politik skončil". Ponomarjovová již prý naznačila, že nehodlá řídit Rybkinův štáb.

Ruská média i někteří politici spekulovali, že Rybkinovo zmizení souvisí se snahou zvýšit popularitu kandidáta s velmi slabými volebními šancemi. Podle Gudkova mohl za záhadným zmizením stát právě Berezovskij, v minulosti "šedá eminence Kremlu", jenž proslul jako "mistr intrik".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám