Hlavní obsah

Putin slíbil vyšší platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Vladimir Putin slíbil Rusům zvýšení minimální mzdy a veřejných platů. Na Rusko tvrdě dopadají ekonomické sankce Západu.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„Uvědomuji si, že rostoucí ceny kriticky dopadají na příjmy lidí. V blízké budoucnosti proto rozhodneme o rozšíření všech sociálních výhod,“ prohlásil Putin během středečního videohovoru se zástupci regionů.

Podle britského listu The Financial Times je to první přiznání toho, že západní sankce dělají Rusku potíže.

Zatímco rubl ztrácí na hodnotě, ceny rostou a v některých místech chybí v obchodech základní zboží. V zemi přibývá lidí bez práce poté, co se z Ruska stáhly desítky zahraničních firem včetně českých.

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťala

Válka na Ukrajině

Putin přiznal, že sankce způsobily těžkosti, dodal však, že v dlouhodobém výhledu přinesou Rusku větší nezávislost na Západu.

„Samozřejmě, nová skutečnost bude vyžadovat hluboké strukturální změny naší ekonomiky. Nebudu skrývat, že budou obtížné. Povedou k dočasnému nárůstu inflace a nezaměstnanosti,“ prohlásil ve videohovoru Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám