Hlavní obsah

První krok k uznání anexe Krymu, vítají v Rusku obnovení hlasovacích práv v Radě Evropy

Za významný krok k uznání anexe Krymu a za protržení „sankčního řetězu” ve středu ruští poslanci označili navrácení hlasovacích práv Rusku, o němž v pondělí rozhodlo Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE). Rusko o svá práva přišlo v roce 2014 po krymské okupaci. Ukrajinská delegace se rozhodla na protest schůzi PACE opustit.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Kolona neoznačených vojenských vozidel na Krymu u Sevastopolu (snímek z roku 2014)

Článek

Leonid Sluckij, šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy, dolní parlamentní komory, televizní stanici Rossija 1 řekl, že státy hlasující pro obnovení ruských hlasovacích práv „prakticky udělaly první krok k uznání Krymu”.

Podle místopředsedy Státní dumy Pjotra Tolstého znamená rozhodnutí PACE „protržení sankčního řetězu kolem Ruska”. Výsledek hlasování dává Rusku možnost skoncovat s ukrajinskou propagandou, řekl poslanec.

Ruská média ve středu podrobně popisují rozhořčení ukrajinské delegace, která na protest opustila jednací sál. Informují o „emocionálních výrocích" ukrajinského poslance Alexije Hončarenka, který prý zvýšeným hlasem hrozil ruským delegátům, že budou ”sedět na lavici obžalovaných v (mezinárodním soudu) v Haagu„. Podle Sluckého se ukrajinští poslanci chovali „hulvátsky” a měli by za to být potrestáni.

Ukrajinská delegace se podle agentury Unian vrací do Kyjeva ke konzultacím, na nichž má být rozhodnuto o dalším postupu. Agentura uvádí, že kromě Ukrajiny nynější schůzi PACE kvůli obnovení ruských hlasovacích práv opustilo dalších šest delegací. Jde prý o delegace tří pobaltských států, Gruzie, Polska a Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám