Hlavní obsah

Protest odborů skončil, slovenské dálnice jsou volné

Novinky, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Protest odborářů, kteří od šesti hodin blokovali pomalou jízdou slovenské dálnice, v devět hodin skončil a všechny dálniční tahy po celém území země jsou opět volné. Nejdůležitějším požadavkem slovenských odborů je zvýšení minimální mzdy téměř o polovinu na 8100 slovenských korun měsíčně.

Foto: Miroslav Volf

Sladká tečka na závěr úspěšných závodů. Dva dorty za dvě vítězství v závodě štafet.

Článek

Zároveň požadují zvýšení přídavků na děti a důchodů shodně o deset procent. Dožadují se také vyšší podpory v nezaměstnanosti.

Odborářům se podařilo zkomplikovat situaci především na dálnici Tranava - Bratislava, kde vznikaly obrovské dopravní zácpy a policie musela část dálnice uzavřít.

Na jiných místech však protest neměl skoro žádný dopad na plynulost dopravy. 

Policie například na dálnici mezi Košicemi a Prešovem po dvaceti kilometrech odklonila kolonu odborářských vozidel z dálnice a už je nepustila zpět s tím, že se pomalou jízdou dopouštějí přestupku. Zde se nevytvářely žádné kolony. Na některých místech bylo víc policejních hlídek než protestujících odborářů.

Za pokuty deset tisíc korun

Na jiných místech policie sledovala odborářskou kolonu, na odstavných parkovištích kontrolovala technický stav odborářských vozidel, dálniční známky a udělovala řidičům pokuty za příliš pomalou jízdu na dálnici. Podle slov jednoho z policistů odboráři zaplatili za různé přestupky pokuty ve výši 10 tisíc korun.   

"Nejedná se o stávku, chceme jen upozornit veřejnost, že jsme nespokojeni s dosavadním vývojem v naší zemi. Je to zdvižený prst pro vládu, aby zasedla s námi za jeden stůl a projednala sociální dopady své politiky na obyvatelstvo. Pokud to nepomůže, přistoupíme k ostřejším formám stávky," uvedl prezident Konfederace odborových svazů Ivan Saktor. Odbory žádají zvýšení minimální mzdy, sociálních dávek a přídavků na děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám