Hlavní obsah

Proč drží Portugalci covid na uzdě? Neslibovali tečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

S téměř 90procentní proočkovaností je Portugalsko v tomto ohledu na špici Evropy. Vzhledem k podobně velké populaci byla země v průběhu koronavirové pandemie často porovnávána s Českem. Oba státy sice v posledních dnech zažívají nárůst počtu nakažených, Portugalsko ovšem situaci zvládá výrazně lépe, sedmidenní průměr nakažených je zhruba 8x menší, stejně jako počet hospitalizovaných.

Článek

Některá data, kterými se Portugalci mohou pyšnit, se zdají být pro českého čtenáře až neuvěřitelná. V rizikové skupině 65+ je proočkovanost 99,99 procenta, hlásí tamní ministerstvo zdravotnictví. Část z nich už dostala i třetí dávku.

Plody úspěchu navíc nesklízejí jen naočkovaní, ale i ti, kteří se zatím vakcínou proti covidu-19 ochránit nechtějí nebo nemohou. Jsou otevřeny bary, diskotéky, stadiony a například do restaurací a hospod už není vůbec vyžadován covidový certifikát.

Nakažených přibývá i v Portugalsku, nejproočkovanější zemi EU

Koronavirus

Jak Novinky už několikrát v průběhu uplynulého roku a půl upozornily, očkovací strategie –⁠ ať už ta odborná za zavřenými dveřmi, tak ta marketingová –⁠ se od té české zásadně lišila.

Klidný a rázný admirál v čele

Zatímco v Česku do očkování mluvil kdekdo, včetně pěti točících se ministrů zdravotnictví, v Portugalsku dostal za úkol naočkovat národ někdejší lídr portugalské ponorkové flotily, viceadmirál Henrique Gouveia e Melo.

Portugalsko vsadilo na velitele ponorky. Naočkoval skoro všechny

Evropa

„Působil jako člověk na správném místě. Jeho vyjádření a systematičnost, kterou do procesu očkování vnesl, budily u obyvatelstva důvěru,“ vysvětluje pro Novinky český velvyslanec v Lisabonu Petr Šelepa.

Připomíná také typické charakteristiky Portugalců, mezi které patří respekt k autoritám, trpělivost a vzájemný ohled jedněch na druhé.

Heslem portugalské vlády nebylo pandemii ‚ukončit‘, ale pandemii ‚kontrolovat‘.
Petr Šelepa, český velvyslanec v Portugalsku

Zkraje letošního roku Gouveia e Melo rozhodl, že bude uvolňování nepříjemných opatření pevně navázáno na dosažení milníků proočkovanosti.

„Otevření barů a prodloužení otevírací doby restaurací bylo spojeno s naočkováním 50 % obyvatelstva. Tohoto cíle bylo dosaženo v druhé polovině července. Po naočkování 75 % obyvatelstva se mělo mimo jiné upustit od povinnosti nosit roušku nebo respirátor ve veřejných venkovních prostorách. Zvýšila se také kapacita na akcích konaných uvnitř,“ popisuje český velvyslanec.

Portugalci tak podle něj jasně chápali, kdy, co a proč vláda udělá.

Pandemii slíbili kontrolovat, ne ukončit

Po naočkování 85 procent obyvatelstva, čehož země dosáhla na začátku října, vláda zrušila téměř všechna zbývající opatření.

Proočkované Portugalsko zruší téměř všechny restrikce

Zahraniční

„Gouveia e Melo vlastně ani žádnou propagaci nedělal, jednoduše a systematicky plnil stanovený úkol, v zásadě by se dalo říci, že pouze tlumočil technické informace a seznamoval občany se strategií svého týmu. Zcela zásadním aspektem se ale ukázala být skutečnost, že po celou dobu činnosti se strategie jeho týmu neměnila,“ líčí situaci z terénu český velvyslanec.

Portugalci jsou spíše klidní, uvážliví a trpěliví, než že by komplikovali život sobě a svým blízkým tím, že budou trávit Vánoce v nemocnici nebo s horečkou. A jsem si jistý, že nechtějí místo vánočních filmů opět po necelém roce sledovat na obrazovkách záběry vysílených zdravotníků.
Petr Šelepa, český velvyslanec v Lisabonu

Způsob komunikace s veřejností se navíc zdá být hlavním rozdílem mezi portugalskou a českou strategií. Zatímco v Česku zazníval v televizi, telefonech a na billboardech slib „tečky“ za pandemií, Portugalci se takto ošemetného sloganu vyvarovali.

Mezinárodní ostuda. Nefunkční Tečka nechala na holičkách Čechy v zahraničí

Domácí

„Je pravda, že mohl i zde v průběhu roku vzniknout dojem, že díky očkování epidemie rázem skončí. Nicméně takto v Portugalsku nikdy argumentace nebyla nastavena. Heslem portugalské vlády nebylo pandemii ‚ukončit‘, ale pandemii ‚kontrolovat‘,“ říká Šelepa.

Část omezení se může vrátit, říká velvyslanec

Skutečnost, že očkování pomohlo pandemii výrazně utlumit, je evidentní pohledem na dostupná čísla. Počet nakažených zhruba od poloviny října sice roste (sedmidenní průměr nakažených je okolo dvou tisíc), ovšem v porovnání s průměrem 17 tisíci nakažených v Česku nejde o šílená čísla.

Foto: Petr Šelepa

Petr Šelepa při rozhovoru pro Novinky

Jak navíc ukazují data tamního ministerstva zdravotnictví, křivka hospitalizací zatím tuto tendenci nekopíruje. Přesto portugalská vláda minulý týden radši po několika měsících svolala speciální skupinu Infarmed.

„S ohledem na preventivní opatrnost se dá očekávat, že od začátku prosince se Portugalsko vrátí k některým omezením, např. plošnější užívání roušek a respirátorů, omezení kapacit veřejných prostor i restaurací, možná omezení otevírací doby kaváren, restaurací a barů,“ odhaduje Šelepa.

Pokud se tak stane, neočekává velvyslanec žádné větší revolty. „Portugalci jsou spíše klidní, uvážliví a trpěliví, než že by komplikovali život sobě a svým blízkým tím, že budou trávit Vánoce v nemocnici nebo s horečkou. A jsem si jistý, že nechtějí místo vánočních filmů opět po necelém roce sledovat na obrazovkách záběry vysílených zdravotníků,” uzavírá velvyslanec v Lisabonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám