Hlavní obsah

Před volbami spí Orbán klidně

Budapešť

Strana FIDESZ a premiér Viktor Orbán (58), suverénní hegemonové maďarské politické scény posledního desetiletí, se letos třetího dubna ocitnou tváří v tvář dosud nepoznané výzvě. Budou poprvé čelit sjednocené opozici.

Foto: MTI

Viktor Orbán byl na nedělním kongresu opětovně zvolen do čela FIDESZ.

Článek

Maďaři zvolí 199 poslanců, z toho 106 v individuálních volebních obvodech a 93 na základě stranické kandidátky. Oficiální předvolební kampaň začne 12. února.

FIDESZ, u moci nepřetržitě dvanáct let, se popasuje se širokou koalicí levicových, liberálních, ekologických i pravicových stran. Orbánovým vyzy­vatelem za toto uskupení bude konzervativní politik Péter Márki-Zay (49), starosta jihomaďarského města Hódmezö­vásárhely.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

Průzkumy naznačují, že FIDESZ dokáže porazit i stmelenou opozici, která od loňského října ztratila podporu tří procent voličů. FIDESZ posílil o dva procentní body. Vládní strana spoléhá na své bašty především na venkově, opozici podporují obyvatelé metropole, vzdělanější a bohatší voliči.

Tažení proti drahotě

Orbán nenechává nic náhodě a před volbami oznámil několik kroků velmi vstřícných vůči veřejnosti. Důchodci dostanou jednorázově 80 tisíc forintů (5500 korun) plus kompletní třináctý důchod, oběma rodičům vychovávajícím dítě vrátí daň z příjmu, kterou odvedli za rok 2021, zvyšuje se minimální mzda, mimořádná odměna zamíří i k vojákům i policistům.

Vláda postupně zavádí cenový strop u pohonných hmot, energií, úrokových sazeb hypoték i v případě šesti základních potravin. Cena mouky, cukru, mléka, slunečnicového oleje, vepřové kýty a kuřecích prsou klesne od 1. února na úroveň z poloviny října 2021. Cena pohonných látek nepřekročí 480 forintů (33,2 koruny) za litr.

Snížení cen musí být aplikováno celostátně
Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán podpořil prezidenta Kazachstánu, který nařídil střílet do demonstrantů

Evropa

Orbán tak reagoval na in­flaci, která v zemi dosahuje čtrnáctiletých maxim. „Ceny v celé Evropě rostou kvůli zdražování energií. Snížení cen musí být aplikováno celostátně,“ vysvětlil.

Márki-Zay označil tato rozhodnutí za přiznání kabinetu k tragickému stavu ekonomiky. „Místo zodpovědné hospodářské politiky řeší vláda prudký růst cen jejich regulací. To je úplný krach Orbánovy hospodářské politiky. Vláda, která v posledních 12 týdnech dvanáctiletého vládnutí s dvoutřetinovou parlamentní většinou začne řešit ceny, musí odejít,“ sdělila opozice v prohlášení.

Podle ní by Maďarům víc pomohlo snížení 27procentní daně z přidané hodnoty (DPH). V případě volebního úspěchu slibuje sražení DPH u základních potravin na pět procent.

Lipavský proti Orbánovi: Prezident Kazachstánu si solidaritu nezaslouží

Zahraniční

„Takzvané sjednocené opozici nevěřím. Spojení vyhraněné pravice a levice nemůže fungovat. Orbán dělá hodně pro lidi, takže mu dám svůj hlas,“ říká Géza Faluházy z města Vác.

„Musí zůstat“ i „ať se už pakuje!“

„Poslední tahy vlády ukazují, že pokud chceme v Maďarsku stabilitu a prosperitu, FIDESZ musí zůstat u moci. Případný nástup účelově slepených vyzyvatelů k moci by vedl k chaosu. Myslím, že premiér může klidně spát,“ svěřila se Andrea Kissová z města Pécs.

„Jedině Orbán nás dokáže ochránit před migranty, Bruselem a Sorosem (George Soros, americký finančník maďarského původu – pozn. redakce),“ dodává Károly Szemerédy z Budapešti.

Převaděč na maďarsko-rakouské hranici střílel po vojácích

Evropa

„Už toho bylo dost. Orbán a jeho kamarádi tady všechno rozkradli a teď najednou před volbami si FIDESZ kupuje hlasy voličů regulovanými cenami, odpouštěním daní a třináctým důchodem. Je to hnusný populismus a doufám, že mu to voliči spočítají,“ konstatoval Imre Kovács z Budapešti.

„Sjednocená opozice, kde je levice i ultrapravicový Jobik, sice není žádný zázrak, pořád je to ale lepší než Orbán a jeho oligarchové. Už si nahrabali dost, ať se pakují,“ zdůraznila Éva Jámborová z města Györ.

Reklama

Výběr článků

Načítám