Hlavní obsah

Před novozélandským parlamentem čtvrtý den v řadě táboří demonstranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Odpůrci povinného očkování a přísných koronavirových opatření již čtvrtým dnem protestují před budovou parlamentu v novozélandském Wellingtonu. K manifestu se i přes policejní zásahy přidali další lidé, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Protestující před novozélandským parlamentem

Článek

Tisíce protestujících se inspirovaly obdobným hnutím v Kanadě a do novozélandské metropole přijely s obytnými či nákladními vozy, aby zablokovaly tamní ulice. Další se utábořili na veřejném prostranství před parlamentem. Protest je nyní mírumilovný a doprovází ho zpěv a tanec, píše Reuters.

„Teď tu vypadá spíš jako na festivalu,” poznamenal do mikrofonu jeden z organizátorů.

Nový Zéland začne postupně otevírat hranice

Koronavirus

Novozélandská policie se ve čtvrtek pokusila demonstranty vystěhovat a na 120 lidí zadržela. V noci na pátek na rozdíl od předchozích dnů nedošlo k žádným střetům, uvedly bezpečnostní složky. Zatčeni byli dva lidé v souvislosti s požitím alkoholu.

„Policie i nadále přistupuje uvážlivě k protestujícím, kteří nemají oprávnění zdržovat se na pozemcích parlamentu a opakovaně byli požádáni, aby odešli,” řekl šéf místní policie Corrie Parnell. Manifestující do Wellingtonu přitáhla řada nejrůznějších důvodů, a je proto těžké s nimi vyjednávat, uvedla policie, podle které jsou jedním z problémů i dezinformace šířené zejména na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Před parlamentem kempují už čtvrtý den

V solidaritě s wellingtonskými demonstranty se menší skupinky lidí sešly i v dalších novozélandských městech jako je Nelson nebo Christchurch na Jižním ostrově.

Nový Zéland vsadil během pandemie na tvrdá opatření, díky čemuž má v porovnání s například evropskými státy podstatně menší počet nakažených a zemřelých. Nepolevující restrikce ale některým obyvatelům vadí, píše Reuters, a zvyšují politický tlak na premiérku Jacindu Ardernovou, která u Novozélanďanů v posledních průzkumech veřejného mínění klesla na popularitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám