Hlavní obsah

Powell: Francie ponese důsledky svého postoje k válce v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký ministr zahraničí Colin Powell prohlásil, že Francie ponese důsledky svého odmítavého postoje vůči Washingtonu v době války v Iráku. Zdůraznil rovněž, že USA musejí přehodnotit své vztahy s Francií v souvislosti s jejím slibem, že bude vetovat jakoukoli rezoluci RB OSN umožňující válku proti Iráku.

Článek

"Je to za námi a nyní musíme přehodnotit vztahy. Musíme ve světle toho posoudit všechny aspekty našich vztahů s Francií," řekl Powell.

Powell neupřesnil, jaké důsledky by to měly být. Řekl jen, že neústupná opozice Francie vůči USA v Radě bezpečnosti OSN v týdnech, jež předcházely konfliktu, nemůže zůstat bez následků.

Washington zahájil vojenskou akci v Iráku navzdory odmítavému stanovisku Francie, Ruska, Německa a dalších států a zbavil moci Husajnův režim, o němž je přesvědčen, že vlastní zakázané zbraně hromadného ničení.

Kritika hrozby veta v RB OSN

Powell dále zdůraznil, že kvůli vetu, kterým pohrozila Francie v Radě bezpečnosti, se mnoho zemí odmítlo připojit v polovině března k americkému návrhu rezoluce, jež by explicitně posvětila ozbrojenou operaci v Iráku.

Powell dodal, že musel také tvrdě bojovat se svým francouzským kolegou Dominiquem de Villepinem, který podnikl turné po třech afrických zemích, jež jsou členy RB, a vyzval je, aby nenásledovaly Washington.

"Jednání o této rezoluci byla velmi obtížným momentem a nemyslíme si, že by Francie sehrála pozitivní úlohu," řekl Powell.

"Nyní je příležitost spolupracovat při obnově Iráku a zlepšení života iráckého lidu. Je příležitost pracovat se spojenci i v dalších oblastech, ale nedávné události a rozpory budou mít dopad na naše názory a naše vztahy," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher. 

Villepin: Francie bude dál hájit mezinárodní legálnost

Francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin dnes v Ankaře prohlásil, že Francie bude nadále "hájit mezinárodní legálnost" v irácké krizi. Villepin tak reagoval na úterní slova amerického ministra zahraničí Colina Powella, že Francie ponese důsledky svého odmítavého postoj vůči Washingtonu v irácké krizi.

"Francie spolu s širokou většinou mezinárodního společenství po celou dobu irácké krize v souladu se svým přesvědčením a principy obhajovala mezinárodní legálnost. Bude tak činit nadále a za všech okolností," řekl Villepin agentuře AFP.

Francouzský ministr zahájil v úterý návštěvu Turecka, odkud bude pokračovat do Iráku a do Jordánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám