Hlavní obsah

Potápěči vyzdvihli dalších 70 mrtvých těl u Lampedusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italští potápěči v neděli vyzdvihli 70 těl afrických uprchlíků z potopené lodě u italského ostrova Lampedusa, takže počet obětí již stoupl na 181. Operace byla v minulých dvou dnech kvůli špatnému počasí pozastavena. Pohřešuje se stále kolem 250 z asi 500 pasažérů plavidla, které se ve čtvrtek potopilo. Katastrofu přežilo jen 155 osob, počet mrtvých dosáhne podle odhadu 300 až 360.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italští potápěči se znovu vydávají vyzdvihnout těla utonulých uprchlíkůVideo: Reuters

 
Článek

Na pevninu se v minulých dnech podařilo dopravit asi 111 těl, nyní k nim přibyly více než sedm desítek dalších. Podle policejního šéfa Leonarda Ricciho začalo vytahování obětí z mořských hlubin dopoledne. Operace podle něj bude pokračovat, dokud to bude počasí umožňovat.

Podle záchranářů je vyhledávání mrtvých těl komplikované. Oběti katastrofy leží v hloubce až 50 metrů a jsou zaklíněné v troskách lodi. Akci zároveň ztěžuje prudký vítr a vysoké vlny.

Italský premiér Enrico Letta v italské televizi znovu vyzval k systémovému řešení problému afrických a blízkovýchodních uprchlíků. "Všechno se během posledních dvou let změnilo. Většina přistěhovalců nepřichází kvůli chudobě či z ekonomických důvodů. Přicházejí z válečných zón a míst bojů, ze Sýrie, Libye, Egypta. Azylové zákony je zapotřebí změnit," poznamenal premiér.

Na lodi, která vyplula v úterý z libyjské Misuráty, byli hlavně Eritrejci a Somálci. Ve čtvrtek mělo plavidlo u Lampedusy technické problémy, vypukl na něm požár a loď se potopila.

Reklama

Výběr článků

Načítám