Hlavní obsah

Polští pivovarníci nasadili proti Rusku butylku piva

Polští pivovarníci nasadili v duchu hybridní války proti Rusku butylku piva s etiketou Achtung Russia. Dvojice černých S je na jasně žlutém pozadí zobrazena jako klasické blesky hitlerovských zbraní SS.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Tomasz Jaskoła s antiputinovským pivem.

Článek

Stylizovaný nápis doplňuje žlutočerná černá hlava ruského prezidenta Vladimira Putina (se zkříženými hnáty) zobrazená podle vojenské insignie Totenkopf, zavedené v druhé polovině 18. století pruským králem Fridrichem II. Polští pivovarníci ovšem Putina srovnávají s Hitlerem.

Výtěžek z prodeje mimořádné série spodně kvašené dvanáctky hodlá nejstarší polský pivovar ve Lwówku Śląskim při dolnoslezské hranici s Libereckým krajem věnovat na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Těch je nyní jenom v 650tisícové metropoli Dolního Slezska Wroclawi na 250 tisíc a v celém Polsku okolo 3,5 milionu.

Šlágr na trhu

Antiputinovo pivo, jak pivovarníci z devítitisícového Lwówku ležák s 5,5 procenta alkoholu přezdívají, se okamžitě stalo šlágrem trhu. „Prodává se velmi dobře, a nejen v Polsku. Zájem projevila dokonce Austrálie. Chtěli jsme srozumitelně demonstrovat postoj k ukrajinskému konfliktu,“ říká autor provokativní pivní etikety, ředitel lwóweské regionální pivní varny Tomasz Jaskoła.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Tomasz Jaskoła s antiputinovským pivem

„Hlavním důvodem bylo nějak pomoci lidem, kteří dnes pomoc nejvíce potřebují,“ podotkl bývalý poslanec polského Sejmu, jenž počítá s exportem speciálního piva Achtung Russia na Ukrajinu a rád by poslal basu i Putinovi.

„Je třeba sesadit Putina.“ V Litvě se konala utajovaná konference

Evropa

„Dárek Putinovi asi neprojde, ale na Ukrajinu chceme poslat antiputinovské pivo v láhvích použitelných po vypití obsahu jako Molotovovy koktejly s návodem, jak tuto zápalnou směs optimálně namíchat a zapálit,“ dodal napůl žertem Jaskoła.

Vyvolalo pivo útok hackerů?

Stejný nápis jako na lwóweských pivních láhvích Achtung Russia doplněný stylizovanou Putinovou umrlčí lebkou se zkříženými hnáty poprvé zazářil před zhruba čtyřmi lety v podobě pozadí diskuzního pořadu polské veřejnoprávní televize TVP. Kreml si tehdy kvůli přirovnání ke zbraním SS okamžitě předvolal na kobereček polského velvyslance v Rusku Włodzimierze Marciniaka.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pivovar ve Lwówku Śląskim

„Inspirovalo nás to. Pivo podobnou mezinárodní aféru takového rozsahu doposud nevyvolalo. Zatím jsme ale navařili několik prvních várek, rozprodaných především po Dolnoslezském vojvodství. Nicméně v tom hodláme pokračovat,“ slibuje Jaskoła. podle něhož se pivovar ve Lwówku už dočkal první ruské odplaty.

Putin zlehčoval dopad sankcí, Rusko prý posílily

Válka na Ukrajině

„Krátce po uvedení piva Achtung Russia na trh nám totálně zkolabovala počítačová síť, což se nikdy v minulosti nestalo. Horko těžko jsme to dávali dohromady. Šlo zřejmě o sofistikovaný útok. Komu jinému to přičítat na vrub než prokremelským hackerům,“ míní Jaskoła.

Reklama

Výběr článků

Načítám