Hlavní obsah

Polský ústavní soud prakticky zrušil potraty. Do ulic vyšly tisíce lidí

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Protesty desítek tisíc lidí po celém Polsku pokračovaly v pátek i v sobotu po čtvrtečním rozhodnutí polského ústavního soudu, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě. Tím prakticky znemožnil v Polsku provádět potraty. Ve Varšavě došlo k potyčkám s policisty, zatčeno bylo několik desítek lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Polských městech probíhají demonstrace proti potratůmVideo: Reuters

 
Článek

Doposud v Polsku platilo, že těhotenství lze přerušit, pokud došlo k vážnému poškození plodu, pokud by ohrožovalo zdraví matky, pokud bylo důsledkem znásilnění či incestu. Snahy ještě zpřísnit už tak jeden z nejpřísnějších potratových zákonů v Evropě změnou zákona neprošly kvůli masovým protestům žen v létě.

Nyní zákon zpřísnil polský Ústavní soud, když rozhodl, že přerušení těhotenství v případě vážného poškození plodu odporuje polské ústavě. Tento důvod je přitom nejčastěji při provádění potratů, takto bylo provedeno za loňský rok 98 procent interrupcí. Podle kritiků znamená rozhodnutí soudu prakticky zákaz provádění interrupce.

Foto: Profimedia.cz

Páteční protesty ve Varšavě

Po oznámení rozhodnutí se ulice velkých polských měst zaplnily protestujícími. Ve Varšavě se lidé sešli před sídlem vládnoucí strany PiS (Právo a Spravedlnost) i před domem jejího šéfa Jaroslawa Kaczyńského. Právě strana PiS až na jedinou výjimku nominovala všechny soudce Ústavního soudu.

Jeho předsedkyně Julia Przylebská má blízko právě ke Kaczyńskému. Rozhodnutí soudu tak veřejnost chápe jako rozhodnutí vládní strany PiS, jejíž poslanci si na zákon stěžovali. Podle kritiků soud pouze „splnil politickou objednávku strany“. Rozhodnutí naopak uvítala katolická církev.

Protesty navzdory opatřením

Demonstrace ve Varšavě ve čtvrtek a v pátek se zvrhly v potyčky s policisty. Několik desítek lidí bylo zatčeno. Podle policie začali někteří demonstranti házet kamení, zpravodajský server Onet.pl podle agentury ČTK však informoval o relativně klidných protestech s tím, že demonstranti byli agresivní pouze verbálně.

Katolické Polsko je z papežovy podpory registrovaného partnerství v šoku

Evropa

Navzdory přísným protikoronavirovým opatřením, během kterých se venku na veřejnosti může stýkat pouze deset osob, se ve Varšavě v pátek sešlo kolem 13 tisíc lidí. Masové protesty se konaly rovněž ve Vratislavi, Poznani či Krakově. V sobotu se tisíce lidí vydali na protestní pochod v Gdaňsku. Většina lidí měla na sobě roušky a vše se obešlo bez zásahu policie.

Vyčerpaní polští doktoři úředním statistikám nevěří

Koronavirus

„Co stojí kromě obrovského vzteku za těmito protesty je ještě větší strach, že my ženy budeme trpět ve jménu něčího čistého svědomí,“ uvedla jedna z protestujících Katarzyna Trojaneková v narážce na výroky poslanců o tom, že život dítěte začíná už početím.

Foto: Peter Pawlowski, Reuters

Sobotní demonstrace v Gdaňsku

Další protesty jsou plánovány na pondělí, ovšem o víkendu probíhaly rovněž protesty proti opatřením v boji proti koronaviru. Na nich musela policie opět zasahovat. To vše v době, kdy polské nemocnice začínají být přehlcené a denní přírůstek nakažených už dlouho převyšuje deset tisíc lidí a polské nemocnice začínají být přetížené.

Reklama

Výběr článků

Načítám