Hlavní obsah

Polský Sejm schválil prodloužení výjimečného stavu na hranicích s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Dolní komora polského parlamentu (Sejm) ve čtvrtek v noci schválila prodloužení výjimečného stavu v oblasti u hranic s Běloruskem o 60 dní, informovala agentura PAP. Varšava viní běloruský režim, že posílá přes hranici migranty ve snaze destabilizovat Evropskou unii a mstí se tak Unii za sankce.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polští pohraničníci u hranic s Běloruskem

Článek

Pro prodloužení výjimečného stavu hlasovalo 237 polských poslanců, 179 jich zvedlo ruku proti němu a 31 se zdrželo hlasování.

Polsko zavedlo výjimečný stav 2. září a jeho platnost měla vypršet v pátek. Režim umožnil úřadům omezit lidem vstup do určených oblastí, což má podle agentury PAP umožnit pohraniční stráži, armádě a policii účinněji střežit hranice. Opozice a nevládní organizace za tento krok vládu kritizují, jelikož na místo se nemohou dostat ani novináři či humanitární pracovníci. Obhájci lidských práv kabinet kritizují také za zacházení s migranty. Polské nevládní organizace varují, že na hranici – kde už zemřelo na následky chladu, hladu a vyčerpání šest lidí – hrozí humanitární krize, podotkla agentura AFP.

Polští ministři na tiskovce ukazovali zoofilní porno. Tvrdili, že ho našli u migrantů v mobilu

Zahraniční

Podle ministra vnitra Mariusze Kamińského se od začátku roku pokusilo bělorusko-polskou hranici překonat 11 500 migrantů, z nichž 1500 polské bezpečnostní složky zadržely na svém území. Mnoho z nich je podle šéfa resortu vnitra napojeno na „radikální nebo zločinecké skupiny“. Vláda v úterý požádala prezidenta Andrzeje Dudu o dvouměsíční prodloužení výjimečného stavu, přičemž Duda příslušný výnos podepsal o den později. Posvětit ho musel ještě parlament.

Migranti se valí přes Polsko ilegálně do vysněného Německa

Evropa

Podobná opatření jako Polsko přijaly i Litva a Lotyšsko, které rovněž čelí přílivu migrantů, zejména z blízkovýchodních zemí, kteří ilegálně přicházejí přes Bělorusko. Rovněž obě pobaltské země viní režim běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že migranty posílá do unijních zemí organizovaně a mstí se tak za sankce uvalené na Minsk evropskou sedmadvacítkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám