Hlavní obsah

Pohřeb zřejmě nepřekoná rozloučení s Chomejním

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes rostoucí odhady počtu účastníků na smutečních ceremoniích ve Vatikánu, rozloučení s hlavou katolické církve Janem Pavlem II. nejspíš zůstane i po pátku ve stínu pohřbu íránského vůdce ájatolláha Rúholláha Chomejního, jenž zemřel v červnu 1989 ve věku 87 let.

Článek

I seriózní odhady totiž hovoří o tom, že se s tímto charismatickým klerikem přišlo rozloučit na deset miliónů lidí, ačkoli za jeho vlády byly popraveny a zavražděny tisíce skutečných i domnělých odpůrců nově nastoleného náboženského režimu.

Jedenáct tisíc zraněných

"Chceme zemřít místo našeho imáma!" skandovaly tehdy desetitisíce Íránců. Teherán byl zcela paralyzován, extatické statisícové davy zaplavily nejen město, ale i hřbitov za jeho okrajem.

Lidé dokonce dlouho odmítali vylézt z výkopu, do nějž měly být uloženy Chomejního ostatky. Pokus o vyložení těla v rakvi a pohřebním rubáši z vrtulníku se musel opakovat za použití kovové schránky kvůli zfanatizovaným davům snažícím se ukořistit alespoň část cenné relikvie.

Ve snaze zahlédnout Chomejního bylo podle oficiálních statistik zraněno téměř 11 tisíc lidí, čtyři stovky jich skončily v nemocnici; jedním ze známých incidentů je prolomení střechy plného autobusu, na nějž kvůli lepšímu výhledu vyšplhaly další desítky Íránců. Nejméně osm lidí zahynulo, některé zdroje ale hovoří o desítkách mrtvých.

Násira oplakávalo pět miliónů Egypťanů

Chomejního pohřeb usvědčil z omylu politického vězně z doby egyptského prezidenta Gamála Abd an-Násira Šarífa Hatátu. K rozloučení s 52letým vůdcem na podzim 1970 totiž řekl, že "největším Násirovým úspěchem byl jeho pohřeb. Svět už nikdy neuvidí pět miliónů lidí plakat pohromadě".

Publicista Said K. Aburish v knize Nasser: The Last Arab uvádí, že atmosféra v Káhiře přemohla i zpravodaje americké CBS Waltera Cronkita, který byl na okamžik blízko kolapsu.

"Jordánský král Husajn vzlykal jako dítě, Muammar Kaddáfí dvakrát omdlel," píše Aburish k rozloučení se socialistickým autokratem, který marně usiloval o postkoloniální sjednocení všech Arabů a v určité době se prý mohl v popularitě srovnávat s prorokem Mohamedem.

U Stalinovy rakve zemřely stovky lidí

Překonané jsou i monstrózní pohřby komunistických diktátorů Josifa Stalina (zemřel v 73 letech) a Mao Ce-tunga (83), byť mnozí publicisté připomínají, že oba nechali vyvraždit či vyhladovět milióny lidí, avšak statisíce poté přišly i je uctít k rakvi.

"Velká část sovětského obyvatelstva reagovala na Stalinovu smrt s hysterickým zármutkem," uvádí BBC. Během vystavení diktátorova těla v zasněžené Moskvě byla v březnu 1953 v centru sovětské metropole taková tlačenice, že bylo umačkáno a ušlapáno na 500 lidí. Počet přítomných je odhadován až na čtyři milióny.

S Maem se v září 1976 přišel na pekingské náměstí Nebeského klidu rozloučit milión Čínanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám