Hlavní obsah

Počty nakažených v Británii rostou. Moc spoléháme na AstruZeneku, vysvětlují epidemiologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Navzdory 67procentní proočkovanosti populace křivka nakažených v Británii dále stoupá. K současnému nárůstu počtu případů, který se blíží hranici 50 tisíc denně, přispělo mimo jiné to, že se vláda rozhodla z velké části očkovat vakcínou od společnosti AstraZeneca. V úterý to uvedl jeden z hlavních poradců epidemiolog Neil Ferguson.

Foto: Profimedia.cz

Britská seniorka při aplikaci třetí dávky vakcíny proti covidu-19

Článek

Británie začala očkovat jako vůbec první v Evropě již v prosinci minulého roku, tudíž je logické, že se na ní také jako na první projevuje slábnoucí ochrana vakcíny.

„Byli jsme rychlí, a tudíž zranitelnější,” vysvětlil profesor epidemiologie z Královské univerzity v Londýně Neil Ferguson, který zároveň působí ve vládní poradní skupině pro řešení pandemie SAGE.

Zdůraznil, že právě z důvodu pomíjející imunity je potřeba výrazně zrychlit s podáváním třetí, takzvané podpůrné dávky. Například v Anglii je třetí dávkou naočkováno jen asi 3,7 z 8,5 milionu lidí, kteří na ni mají nárok.

Británie zvažuje návrat k rouškám

Zahraniční

Dalším faktorem, který přispívá k nárůstu případů v zemi, je relativní závislost na vakcíně Oxford/AstraZeneca, která „chrání před infekcí a přenosem o něco hůře než vakcína Pfizer, zejména pak pokud jde o variantu delta”.

Očkuje se hlavně Astrou a Pfizerem

Britské ministerstvo zdravotnictví nechce sdělit, kolik lidí je jakou vakcínou naočkováno. Informace lze částečně odvodit z dostupných informací ohledně dodávek vakcín, kterých britská vláda dosud objednala 540 milionů dávek.

Británie hlásí nejvíce nových případů koronaviru za poslední tři měsíce

Zahraniční

Nejvíce dávek (135 milionů) sice Britové objednali od Pfizer/BioNTech, hned v závěsu pak ale spoléhají na 100 milionů dávek od AstraZeneky, což je výrazně víc než ostatní evropské země.

Dvacet milionů dávek pak ještě objednali od firmy Janssen a 17 milionů dávek od Moderny. Zbylé objednávky Londýn učinil u firem, kterým zatím chybí schválení britského regulačního úřadu.

Královna Alžběta ruší program, lékaři jí nařídili odpočinek

Zahraniční

První dávkou vakcíny proti covidu-19 je v Británii v tuto chvíli naočkováno 49,4 milionu obyvatel (73,6 procenta), dvě dávky pak obdrželo 45,4 milionu lidí (67,5 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám