Hlavní obsah

Británie zvažuje návrat k rouškám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet pacientů s covidem-19 v britských nemocnicích se každých pět týdnů zdvojnásobuje. Za pondělí úřady ohlásily denní přírůstek 49 156 infikovaných, což je nejhorší bilance od poloviny července. Podle předního vládního poradce možná bude muset vláda obnovit protiepidemická opatření, jako je nošení roušek a dodržování rozestupů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spojené království od 19. července zrušilo všechna plošná opatření proti šíření koronaviru. S nastupující zimou a rostoucími čísly by se to ale mohlo změnit.

Roušky by lidem připomněly, že z toho ještě nejsme úplně venku.
Neil Ferguson, vládní poradce pro řízení pandemie

„Lidé si musí uvědomit, že v současné době máme vyšší míru infekcí, než jsme kdy v pandemii měli,” upozornil profesor epidemiologie Neil Ferguson z vládní vědecké poradní agentury SAGE.

Podle Fergusona je teď klíčové zamezit tomu, aby došlo k přetížení nemocnic. Každých pět týdnů se počet hospitalizací v Británii zdvojnásobuje.

Británie hlásí nejvíce nových případů koronaviru za poslední tři měsíce

Zahraniční

Plný lockdown zřejmě už nenastane, ale mluví se o zavedení takzvaného „Plánu B”, ve kterém se skrývají opatření jako nošení roušek, práce z domova nebo zavedení vakcinačních pasů.

„Roušky by lidem připomněly, že z toho ještě nejsme úplně venku,” řekl Ferguson.

Britům nevadí vysoké počty nakažených. Zvykli si

Zahraniční

Jeden z vládních poradců pro řešení epidemie navíc zkritizoval skutečnost, že Británie na rozdíl od zbytku Evropy očkuje mladistvé pouze jednou dávkou. „Víme, že pro zamezení infekce a přenosu jsou potřeba dvě dávky,” zdůraznil.

Zvýšení proočkovanosti mezi mladými spolu se zrychlením podávání podpůrných dávek vakcíny seniorům by podle Fergusona mohlo případnému znovuobnovení nepopulárních restrikcí předejít.

V Anglii není o podpůrnou dávku velký zájem

První dávkou vakcíny proti covidu-19 je v Británii v tuto chvíli naočkováno 49,4 milionu obyvatel (73,5 procenta), dvě dávky pak obdrželo 45,3 milionu lidí (67,5 procenta).

Podle dostupných informací z Národní zdravotní služby (NHS) bylo třetí dávkou naočkováno 3,7 milionu lidí v Anglii. Nárok na tuto podpůrnou dávku má přitom v Anglii celkem 8,5 milionu obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám