Hlavní obsah

Po lekci od velvyslance se Steinmeier veřejně kál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který působil v letech 2005 až 2009 a 2013 až 2017 jako ministr zahraničí, v úterý poprvé přiznal vlastní chyby v politice vůči Rusku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Článek

„Lpění na projektu Nord Stream 2 bylo zjevně chybou. Drželi jsme se mostů, kterým Rusko už nevěřilo a před kterými nás naši partneři varovali,“ řekl v televizi ZDF. „Neuspěli jsme s vytvořením společného evropského domu, jehož součástí je i Rusko. Neuspěli jsme s přístupem zapojit Rusko do společné bezpečnostní architektury,“ řekl dále.

Prezident zdůraznil, že s Ruskem pod Putinovým vedením „nebude žádný návrat k předválečnému stavu“. „Velmi trpím s lidmi na Ukrajině,“ řekl.

Největší německý zásobník plynu stojí, tvrdí ruská média

Evropa

Steinmeier reagoval na výpad Andrije Melnyka, ukrajinského velvyslance v SRN, který když hovoří o německých politicích včetně kancléře Olafa Scholze, běžně používá „musí“.

„Pro Steinmeiera vztah s Ruskem byl a zůstává něčím zásadním, dokonce posvátným, ať se děje cokoli, dokonce ani útočná válka v tom nehraje velkou roli,“ sdělil Melnyk.

Reklama

Výběr článků

Načítám