Hlavní obsah

Pfizer se dušuje, že třetí dávka proti omikronu zabírá

New York

Společnosti Pfizer a BioNTech ve středu společně oznámily výsledky laboratorní studie, která prokázala, že protilátky poskytnuté třemi dávkami jejich vakcíny neutralizují variantu omikron. Ochrana proti této variantě je po podpůrné dávce srovnatelná s ochranou proti původní variantě po dvou dávkách. Pfizer Novinkám dříve sdělil, že pokud by se třetí dávka ukázala jako neúčinná, vakcínu upraví.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcína od Pfizeru

Článek

„Předběžné laboratorní studie ukazují, že tři dávky vakcíny Pfizer-BioNTech proti covidu-19 neutralizují variantu omikron (linie B.1.1.529), zatímco dvě dávky vykazují významně nižší hladinu neutralizačních protilátek,” stojí v prohlášení.

Druhým dechem ovšem Pfizer dodává, že dvě dávky vakcíny stále poskytují dobrou ochranu proti vážnému průběhu infekce.

Vakcíny by měly na omikron zabírat, tvrdí WHO

Svět

„Silnější ochrany lze dosáhnout třetí dávkou, protože údaje z dalších studií naznačují, že podpůrná dávka současné vakcíny zvyšuje hladinu protilátek 25násobně,” uvádí prohlášení. Podle předběžných údajů poskytuje třetí dávka podobnou úroveň ochrany proti omikronu, jako byla pozorována po dvou dávkách proti předchozím variantám.

Pfizer pro Novinky: Vakcínu už upravujeme

Koronavirus

Pfizer začal 25. listopadu upravovat vakcínu tak, aby co nejvíce zabírala právě na omikron. V případě, že se ukáže, že bude potřeba dosažení ještě vyšší ochrany, budou společnosti ve vývoji pokračovat. Odhadem by se upravená vakcína mohla objevit na trhu v březnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám