Hlavní obsah

Vakcíny by měly na omikron zabírat, tvrdí WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irský epidemiolog Mike Ryan, který má na starosti ve Světové zdravotnické organizaci krizový tým pro pandemii covidu, řekl ve středu, že nic nenasvědčuje tomu, že by se varianta omikron dokázala lépe vyhnout vakcínám než jiné kmeny SARS-CoV-2. Uvedl to den poté, co studie z Jihoafrické republiky zjistila, že vakcína Pfizer/Biontech chrání před nákazou omikronem výrazně méně.

Foto: Profimedia.cz

Epidemiolog z WHO Mike Ryan

Článek

„Máme vysoce účinné vakcíny, které prokázaly účinnost proti všem variantám co se týká vážnosti průběhu a hospitalizace. Není žádný důvod očekávat, že by tomu tak nebylo u omikronu,“ seděl Ryan agentuře AFP.

Dodal, že první data o omikronu naznačují, že lidé nemají vážnější průběh než u delty a dalších kmenů. „Jestli něco, tak je tu směr k méně závažnému průběhu.“ Zatím ale není jasné, jak závažný průběh má covid u varianty omikron, i když hlavní poradce Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci řekl, že první zjištění naznačují, že je tato varianta nakažlivější, ale průběh nemoci je méně závažný. Větší nakažlivost potvrdila i data i Izraele.

Je jisté, že omikron není horší než delta, řekl Fauci

Amerika

Účinnost vakcíny je slabší

V Jižní Africe ale byla zveřejněna studie, která ještě neprošla oponenturou, že vakcína od Pfizeru/BioNTechu může mít až 40krát nižší účinnost proti omikronu než proti původnímu divokému kmenu.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

Tým jihoafrických vědců v čele s Alexem Sigalem se pokoušel zjistit, zda varianta omikron může obejít protilátky od této vakcíny a zda se nadále napojuje na receptor angiontensinu ACE2. Při pokusu s buňkami z plic se ukázalo, že vakcína může být až 40krát méně účinná, jedná se ale o ochranu před napadením buněk v laboratorních podmínkách buněčných kultur.

Omikron může vytlačit deltu, míní jihoafrický expert

Svět

Sigal současně dodal, že tato schopnost viru obejít protilátky není naprostá, že skupina vzorků krve od 12 lidí byla malá a že účinnost vakcíny byla i tak „větší, než jsem očekával“. Více dat o účinnosti této vakcíny proti omikronu by mělo být k dispozici v následujících dnech.

Sigal zmínil, že očkování zejména v kombinaci s proděláním covidu způsobeným jinou variantou, by mohlo neutralizovat i omikron.

Více informací se dá očekávat až za několik týdnů. Důvodem je, že inkubační doba je minimálně tři dny, spíše ale pět, a vážný stav může nastat až dva týdny po propuknutí nemoci. Teprve pak lze získat data, jak chrání jednotlivé vakcíny proti nákaze omikronu v reálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám