Hlavní obsah

Pentagon chystá doktrínu preventivního atomového úderu

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

USA mají mít možnost preventivním jaderným úderem odvrátit hrozící útok zbraněmi hromadného ničení proti sobě, spojencům nebo mezinárodním koalicím. Počítá s tím návrh nové doktríny, vypracovaný generálním štábem.

Článek

Podle dokumentu, o němž informoval deník The Washington Post, by velitelé v takových případech jednotlivě žádali o souhlas prezidenta k jadernému úderu proti jiném státu nebo skupině teroristů, případně ke zničení zjištěných skladů jaderných, biologických a chemických zbraní.

Koncepce nazvaná Doktrína pro společné jaderné operace ještě čeká na schválení ministra obrany Donalda Rumsfelda, než bude poskytnuta dalším složkám vlády. Jde o rozpracovánou doktrínu preventivního úderu, kterou prezident George W. Bush představil v prosinci 2002.

Doktrína také zdůrazňuje, že k odstrašení možného útoku zbraněmi hromadného ničení, musí Washington jednak činit přípravy k použití jaderné zbraně a dát najevo, že nebude váhat je nasadit. Odvolává se na to, že USA vždy odmítaly přijmout závazek nepoužít jaderné zbraně jako první.

Obavy ze snížení prahu k použití atomových zbraní, jež by ve světě vyvolalo těžko odhadnutelnou reakci, vedly už Kongres USA k tomu, že odmítl financovat výzkum hlavic k ničení biologické a chemické munice bez zamoření ovzduší i studii o vývoji jaderné bomby k ničení skladů a velitelských štábů v bunkrech hluboko pod povrchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám