Hlavní obsah

Papež se omluvil za utrpení dětí v bývalých církevních školách v Kanadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František se omluvil domorodým obyvatelům Kanady za utrpení, které děti jejich předků musely snášet v internátních církevních školách od 19. století do druhé poloviny minulého století. Papež to učinil při audienci, na níž přijal zástupce Métisů, Inuitů a další domorodých národů. Jejich představitelé žádají i omluvu na kanadském území, což by mohl papež podle agentury EFE udělat koncem července.

Foto: Reuters

Papež František na cestě na bohoslužbu v Šaštíně

Článek

„Za politováníhodné chování těch členů katolické církve žádám Boha o odpuštění,” řekl v pátek papež. „Chci vám z hloubi svého srdce říci, že mě to velmi bolí. Setkám se s kanadskými biskupy, abych se omluvil,” dodala hlava katolické církve během audience, na níž kanadští indiáni i zatancovali a přinesli papežovi dárky.

Foto: ČTK/AP

Papež František se omluvil za jednání církve v Kanadě.

Papež se se třemi desítkami zástupců domorodých obyvatel Kanady setkal tento týden několikrát a vyslechl si jejich příběhy. Hovořili v nich mimo jiné o nutnosti obnovit důstojnost, která jim byla sebrána špatným zacházením za dřívějších kanadských vlád.

Papež František zbořil tabu, ženy mohou do čela vatikánských orgánů

Evropa

Kanadský školský systém od 19. století až do 90. let minulého století odděloval děti původních obyvatel od jejich rodin a posílal je do internátních škol, kde byly mnohé z nich týrány, sexuálně zneužívány a trpěly hladem.

Asimilace domorodých národů

Podle odhadů expertů v nich zemřelo 4000 až 6000 dětí. Systém byl součástí snah o asimilaci domorodých národů. Podle kanadských vyšetřovatelů bylo takto umístěno do internátních škol a izolováno od rodičů a své kultury přes 150 000 dětí. Zhruba tři čtvrtiny z asi 130 internátních škol provozovala podle agentury AP katolická církev.

Bývalý papež Benedikt XVI. pochybil v případech zneužití, tvrdí po šetření advokáti

Evropa

Vyšetřovací zpráva kanadských úřadů z roku 2015 označila systém, který vynucoval odloučení dětí od rodičů, za „kulturní genocidu”.

Už bývalá hlava katolické církve, papež Benedikt XVI., požádala o odpuštění za to, co se dělo v kanadských církevních školách. Rovněž papež František vyjádřil v této souvislosti zármutek a lítost, a to když se loni na jaře našly ostatky 215 dětí v bývalé katolické internátní škole pro domorodé děti v kanadské Britské Kolumbii. Tento nález oživil debaty o tragédii domorodých dětí a volání po spravedlnosti i omluvě od kanadského státu i církve.

Reklama

Výběr článků

Načítám